Norske embedsmænd slår flygtningealarm

Et hemmeligt dokument fra det norske udenrigsministerium afslører, at topembedsmænd i Norge ser dystert på 2016 og forbereder sig på en endnu større flygtningestrøm, som ikke vil stoppe selv med fred i Syrien.

De norske myndigheder advarer i et hemmeligt notat om farerne ved den omfattende flygtningestrøm, og NATOs øverste militære chef beskylder Rusland for at bombe Syrien med det formål at tvinge flere flygtninge til Europa. Foto: Armend Nimani Fold sammen
Læs mere

Den fattige har fået slået et vindue ind til den rige. Pludselig kan alle se, hvor godt naboen har det – og derfor vil de alle have det, som naboen har det.

Sådan fortolker topembedsmænd i Norges udenrigsministerium flygtningestrømmen, som de forventer vil tage til i de kommende år. Det er nemlig ikke bare krig og konflikt, der er årsagen til, at op mod en million mennesker i 2015 drog til Europa. Det er lige så meget globaliseringen, og derfor vil flygtningestrømmen ikke aftage med fred i Syrien.

»Migrationsstrømmen, som nu slår ind i Europa, er en integreret del af globalise­ringen og først og fremmest et udslag af enorme forskelle i levekår. Forskellene har været der længe, men store befolkningsgrupper kan gennem medier hele tiden se, hvor godt »de andre« lever. Globaliseringen har slået vinduer op, sådan at den fattige kan se ind på den rige, men ikke døre. Nu er der pludselig en dør på klem, og den historiske mulighed må gribes. Påstanden om, at folk flygter fra krig og fattigdom, er en forenkling og misvisende,« står der i et hidtil hemmeligholdt notat.

Er ikke mentalt forberedt

Det er kun ét af mange dystre syn på Europas nære fremtid, der står i det ti sider lange notat med titlen »Flugt og migration til Europa og Norge 2016. Scenarier, konsekvenser og tiltag«.

Notatet er blevet udarbejdet af afdelingsdirektøren i det norske udenrigs­ministeriums Europa-afdeling og den øverste seniorrådgiver i afdelingen for regionale anliggender. Begge embedsmænd sidder i ministeriets arbejdsgruppe for migration.

De to topembedsmænd ønsker ikke at udtale sig om det »interne arbejdsdokument«, men henviser i stedet til en udtalelse fra udenrigsministeriets kommunikationschef, som også understreger, at dokumentet er »til internt brug«.

Norges udenrigsminister, Børge Brende fra partiet Høyre, har også afvist at kommentere indholdet af notatet, der har skabt stor røre i Norge. Det skyldes især et afsnit, hvor de to ledende embedsmænd fastslår, at den norske offentlighed slet ikke er forberedt på det, der venter forude. Flygtningekrisen og dens konsekvenser har nemlig slet ikke toppet endnu, mener de:

»Norsk opinion er næppe mentalt forberedt på migrationskrisens fulde tyngde. Det gælder også de udgifter og konsekvenser, som den vil få for andre budgetter og politik­områder. Det kan blive vanskeligt at undgå øget arbejdsløshed og øgede velfærdsudgifter i valgåret 2017,« skriver de i dokumentet, som avisen VG har valgt at offentliggøre i fuld længde.

Offentliggørelsen af notatet, der er dateret 28. januar, kommer efter flere ugers debat om et nyt »kriseforslag« fra den borgerlige regering i Norge. Ifølge forslaget skal Norge kunne afvise asylansøgere, som forsøger at komme ind i landet fra sikre lande som Sverige og Rusland. Dermed vil det kun være muligt at søge asyl, hvis man kommer med direkte fly fra et krigshærget land.

Embedsmændene slutter notatet med en spådom om, at EU- og Schengen-samarbejdet kun har et halvt år til at undgå at komme i en »omfattende krise« med »betydelige politiske og institutionelle tilbageslag«:

»Grænsen for, hvad borgere og myndigheder i de europæiske lande kan absorbere, er enten allerede nået eller nært forestående,« skriver de og fastslår, at det særligt gælder Sverige og Tyskland, som »er i færd med at møde muren«.

Bryder norsk tradition

Erik Oddvar Eriksen, som er professor og leder af Center for Europaforskning ved Oslo Universitet, mener, at notatet er »urovækkende«, og at embedsmændene overdriver i deres dystre fremtidsudsigter.

De to embedsmænd tegner nemlig blandt andet et billede af, at det er ligegyldigt, hvordan Norge og Europa handler, fordi migrationsstrømmen vil fortsætte alligevel, mener professoren:

»Det (notatet, red.) tager kun hensyn til stabilitet i Europa og ikke til menneskerettighederne. Derfor mener jeg, at det er et brud med det, Norge historisk har stået for. Det er ikke, fordi det er forkert, det der står i notatet, men det er unuanceret at påstå, flygtningekrisen bare vil fortsætte selv med fred i Syrien,« siger han til Berlingske.