Norske børnehaver indfører madpakkekontrol: Det må de ikke indeholde

I en række norske børnehaver skal pædagogerne fremover tjekke børnenes madpakker for usund mad som yoghurt og brød, der ikke er groft nok.

i Norge er det ikke halal eller ikke halal, som fylder i debatten om, hvad børnene får at spise i børnehaven, men derimod spørgsmålet om, hvor sund den mad, som forældre putter i madpakken, skal være. Derfor skal de norske pædagoger ifølge NRK nu til at kigge podernes madpakker efter i sømmene.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er vi vant til den jævnligt tilbagevendende og ophedede debat om mad i børneinstitutioner. Her til lands er det tilbagevendende kontroversielle spørgsmål, hvorvidt den mad, som poderne får serveret, skal være halalcertificeret, eller også må inkludere frikadeller og andre svinekødsprodukter.

Men i Norge er genvordighederne med børnemaden nogle andre. Her er spørgsmålet, der provokerer, hvor sund den mad, som forældre putter i madpakken, skal være.

I den nordøstlige Oslo-bydel Alna har bydelsrådet, der er ansvarligt for områdets 36 børnehaver, ifølge NRK indført nye retningslinjer for, hvad forældre kan tillade sig at lade poderne indtage til frokost. Et tiltag, som har affødt heftig debat på de sociale medier.

Det er da også ganske specifikke anvisninger, som er blevet formuleret i en folder til bydelens forældre. Her kan man blandt andet læse, at:

»Brød bør være groft eller ekstra groft (det vil sige tre fjerdedele eller 100 procent på grovhedsskalaen)«, og »vi ønsker ikke yoghurt i børnehaven. Yoghurt giver en lav mæthedsfølelse og fører til, at barnet hurtigt bliver sultent igen. Nogle typer yoghurt indeholder kunstigt sødemiddel, som barnet ikke bør spise, mens andre kan indeholde store mængder sukker«.

På samme vis, forklarer vejledningen, er solbærtoddy (uden alkohol, forstås) og kakao uønsket som drikkevarer på børnehavernes udflugter. I stedet bør børnene udstyres med en termokande varm suppe.

Licens til at fjerne?

Ifølge NRK kan forældre også berette om institutioner, der sågar har truet med at fjerne uønskede madvarer fra børnenes madpakker.

»På informationsmødet blev det præciseret, at børnene ikke skal fratages ting, hvis de har madpakken foran sig. Men indholdet skal tjekke af personalet på forhånd og uønsket mad fjernes,« siger Trine Spjeldnæs, der er forælder på institutionen Barneslottet.

»Personalet bliver en slags madpakkepoliti, og det tror jeg ikke, at de ønsker at være. Hvordan kan de vide, om en muffin er bagt med klid og havregryn eller hvedemel og sukker,« spørger hun.

Beskyldningen om, at pædagogerne ligefrem skal fjerne børnenes medbragte mad, afvises dog af Elisabet Eggan, der er enhedsleder og projektansvarlig for området.

»Det er en misforståelse. Personalet skal ikke være madpakkepoliti. Men hvis der er madpakker, som ikke er i tråd med vore anbefalinger, vil vi gå i dialog med forældrene,« fortæller hun.

Konfronteret med spørgsmålet om, hvorvidt man kunne have tilladt ungerne at spise i det mindste yoghurt naturel, forsvarer hun beslutningen om et totalforbud med, at det af og til kan være svært at skelne mellem sunde og usunde yoghurtvarianter.