Norsk statsminister markerer ugedag for terror i moské

Helt i tråd med stemningen i Norge bliver ugedagen for terrorangrebet markeret med en tale fra statsminister Stoltenberg i en moské.

Norges statsminister besøger moské i for at markere, at det er en uge siden nordmanden Anders Breivik udførte blodig terror i Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag markerer Norge, at det er en uge siden, at Anders Behring Breivik vendte op og ned på alting i Oslo og øen Utøya, og helt i tråd med den forsonlige stemning i landet sker det for statsministerens vedkommende i landets største moské.

Jens Stoltenberg holder i forlængelse af den traditionelle fredagsbøn sin tale i moskéen i Urtegata i Oslo, og dermed følger han kronprins Haakon, udenrigsminister Jonas Gahr Støre, den amerikanske ambassadør Barry White og Oslos biskop Ole Christian Kvarme, der alle i ugens løb har holdt taler i landets moskéer.

Stoltenberg deltager også i en mindehøjtidelighed for Arbeiterpartiets ungdomsorganisation, AUF, og det sker iøvrigt med deltagelse af Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt og den svenske S-formand Håkan Juholt.

Efterforsker hvert enkelt drab

Det bliver også i dag, at Anders Behring Breivik igen skal afhøres af politiet, men på grund af den omfangsrige efterforskning, så forventer politiet tidligst en tiltale omkring årsskiftet. Forklaringen er blandt andet, at politiet vil behandle alle drab enkeltvis og ikke som en samlet handling.

»Det er møjsommeligt arbejde, og jeg håber, at folk har forståelse for det. Af respekt for de døde og pårørende skal gerningsmanden svare for hver enkelt drab med de krav til dokumentation, det indeebærer,« forklarer rigsadvokat Tor-Aksel Busch.

Samtidig er politiets efterforskning efter savnede på Utøya stoppet, mens de fortsætter med at lede i vandet omkring øen.

På en pressekonference i går oplyste politiet i Oslo, at sikkerhedssituationen nu er tilbage på det normale niveau, selv om politiet gennem hele ugen har haft en strøm af bombetrusler, der har betydet, at politiet har måtte bruge masser af ressourcer på at efterforske efterladte kufferter og tasker.

»Det er en helt normal situation efter en bombe, men der er ingen af meldingerne, som har givet anledning til bekymring. Der er ingen grund til, at folk skal føle sig utrygge. Vi forsøger ved vores synlighed at bidrage til folks tryghedsfølelse,« fortalte stabchef Johan Frederiksen.