Norsk statsminister gjorde Oslo usikker som taxachauffør

Jens Stoltenberg forklædt som taxachauffør i ny valgvideo.

Den norske statsminister tog en tur i en taxa som chauffør for at komme tættere på borgerne. 'Jobskiftet' blev brugt i en norsk valgkampvideo. Fold sammen
Læs mere
Foto: YouTube
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere passagerer i Oslo spærrede øjnene op, da de en fredag i juni satte sig ind på bagsædet af en tilsyneladende helt almindelig taxa.

Chaufføren var nemlig ingen ringere end den norske statsminister, Jens Stoltenberg, der havde sat sig bag rattet for at komme helt tæt på vælgerne.

(Hvis du læser med fra mobilen - klik her for at se tv-klip fra taxaen)

Turene blev optaget med skjult kamera og skal bruges i en kampagnevideo op til valget til Stortinget i efteråret. 

- Det er vigtigt for mig at høre, hvad folk egentlig mener. Og er der et sted, hvor folk virkelig siger, hvad de mener om det meste, så er det i en taxa. Frit fra leveren, forklarer Stoltenberg til den norske avis, VG.

Han begyndte at samle passagerer op i området omkring statsministerboligen, og så gik turen ellers rundt i store dele af den norske hovedstad.

- Jeg er rimelig godt kendt i Oslo, men jeg plejer at sidde på bagsædet, fortæller statsministeren, som da også indrømmer, at han fik en del kritik for sin kørsel.

- Taxien havde automatgear, og det gav mig en del problemer. Når jeg troede, at jeg trykkede på koblingen, var det bremsen. Så der var en del pludselige opbremsninger, erkender han.

Videoen ligger nu på youtube og har vakt opmærksomhed over hele verden. I den britiske gratisavis Metro lyder det blandt andet:

'Det stunt ville have gjort næsten alle demokratiske ledere bange.'

Det var et reklamebureau der fik ideen til stuntet, men Stoltenberg indrømmer, at han var skeptisk over for ideen i begyndelsen.

- Da ideen opstod, var jeg usikker på, om det kunne lade sig gøre. Jeg måtte bruge noget tid på at gennemtænke det. Men det var vældig fint. Jeg kan godt lide at snakke med folk, og vi fortsatte i flere timer. Jeg synes næsten, det var ærgerligt, da det var slut, fortæller Stoltenberg.

De aktuelle meningsmålinger er ikke alt for gode for Stoltenberg, men han understreger overfor VG, at han ikke planlægger en fremtid som taxachauffør, hvis han skulle tage det kommende valg.

- Nej, desværre. For det første taber jeg ikke valget, og for det andet er jeg spidskandidat til Stortinget for Arbeiderpartiet i Oslo. Jeg tror, landet og de norske taxapassagerer er bedst tjent med, at jeg er statsminister og ikke taxachauffør, siger han.

Det norske Arbeiderparti understreger, at ingen af turene er iscenesatte eller aftalt på forhånd.

- De aller fleste blev plukket op helt tilfældigt. Nogen få havde fået besked på at stå et sted for at blive samlet op, men ingen vidste, at det var statsministeren, der sad bag rettet. Alle, som er med, har godkendt brugen af klippet efterfølgende, siger kommunikationschef i Arbeiderpartiet, Pia Guldbrandsen.