Norsk skib redder 2400 flygtninge ud for Libyen

Under det opståede kaos om bord på norsk skib omkom 17 mennesker, skriver nyhedsbureauet AFP.

Migranter om bord på det norske patruljeringsskib Siem Pilot tidligere på året. Skibet reddede i weekenden 2400 migranter. Scanpix/Mario Laporta Fold sammen
Læs mere

Catanja. Det norske skib Siem Pilot har reddet omkring 2400 flygtninge i Middelhavet ud for Libyen, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Da omkring 1000 nødstedte var ved at blive reddet op på skibet, dukkede der pludselig nye gummibåde med flygtninge op på havet, siger en norsk politimand, som deltog i aktionen.

Under det kaos, som opstod om bord, døde 17 mennesker.

- Jeg har aldrig oplevet en lignende redningsaktion.

- Vi skulle overføre 1000 migranter fra et tankskib til Siem Pilot, da der pludselig dukker redningsbåde op på havet. Det virkede fuldstændigt håbløst, siger Pål Erik Teigen, som ledede politiets operation.

Da det norske skib, som var fyldt med migranter og flygtninge, sejlede væk, sprang 25 personer i havet og svømmede efter båden for at komme om bord.

- De havde fået uddelt redningsveste, og de følgebåde, der ledsagede dem, dukkede pludseligt hurtigt op, da de lå i vandet. Ingen druknede under dette forløb, siger Teigen.

Selv om al kapacitet var brugt på Siem Pilot, bistod skibet videre til redningsindsatsen ved at bruge følgeskibene til at overføre migranter fra deres gummiflåder til civile skibe.

Efterretningsofficer Jan Erik Valen, som sørgede for sikkerhed under operationen, siger, at der opstod panik blandt migranterne.

- Der var kaos om bord på tankskibet. De trængte os ned mod enden af skibet fra alle retninger, og de sloges om redningsveste.

- Politistyrker fra Siem Pilot hjalp os med skjold. Vi slog kæppe mod rør for at lave mest muligt larm, og vi endte med at måtte slå nogle af dem, siger han.

Søndag morgen var der også en fødsel om bord på Siem Pilot. Moren og barnet blev næsten øjeblikkeligt evakueret til den italienske ø Lampedusa.

Det var kaotisk på havet med virkelig mange migrantbåde. Mandskabet på Siem Pilot arbejdede meget intenst, og vi er nu meget godt tilfredse med det arbejde, som vi har udført de seneste døgn, siger Teigen.

/ritzau/AFP