Norsk protest mod russisk ministeropvisning i Arktis

Norge advarer russisk minister efter uanmeldt besøg på Svalbard. Ministeren sammenligner Ruslands fokus på Arktis med annektering af Krim.

Den russiske vicepremierminister, Dmitrij Rogosin, har pralet højlydt på blandt andet Twitter med sit uventede og uvelkomne besøg på den norske øgruppe Svalbard. Rogosin har haft indrejseforbud i både Norge og EU, efter at han sidste år offentligt opfordrede til den russiske annektering af Ukraines Krim-halvø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Savostyanov

MOSKVA: De norske myndigheder hørte først om den uventede gæst fra Rusland, da han var rejst igen.

Den russiske vicepremierminister, Dmitrij Rogosin, meddelte selv på mikrobloggen Twitter, at han lørdag havde besøgt flere byer på den norske øgruppe Svalbard.

Den russiske minister postede først et billede af sig selv i pelshue under et ophold i hovedøens største by, Longyearbyen. Så fulgte billeder fra minebyen Barentsburg.

Besøget skete ikke med Norges gode vilje. Rogosin står på listen over personer, der har forbud mod at rejse ind i både Norge og EU-landene siden Ruslands annektering af den ukrainske Krim-halvø sidste år. Ifølge de vestlige regeringer spillede netop Rogosin en vigtig rolle under den russiske overtagelse af Krim.

Det norske udenrigsministerium kalder den russiske ministers besøg på Svalbard »uacceptabelt«.

»Dette er ikke en brud på norsk lov, men vi har tydeligt udtrykt over for den russiske ambassade i Oslo, at listeførte personer ikke er ønskede på Svalbard,« siger talsmand fra det norske udenrigsministerium til NTB.

Rogosin ankom i et chartret fly fra Rusland. Han ville være blevet standset i paskontrollen, hvis han var fløjet via det norske fastland, siger de norske myndigheder.

I protest indkaldte det norske udenrigsministerium i går den russiske ambassadør til møde for at få en forklaring.

Det fik endnu engang Dmitrij Rogosin til tasterne. Denne gang for at gøre nar af de norske myndigheder.

»Efter en slåskamp er det for sent at vifte med næverne,« tweetede Rogosin med et russisk ordsprog.

Det russiske udenrigsministerium fulgte i går trop og kaldte den norske reaktion for »uforklarlig og absurd«.

Ifølge Rusland havde Rogosin ret til at være på Svalbard ifølge en traktakt fra 1920. Traktaten giver visumfri indrejse for borgere fra lande, herunder Rusland, der har underskrevet Svalbard-traktaten. Af samme grund er øerne hjemsted for blandt andet russiske, kinesiske og amerikanske forskningsstationer.

Fra norsk side ses det uanmeldte besøg som en klar provokation. Rusland var fuldt ud klar over den norske holdning til besøg af toppolitikere på sanktionslisten. Moskva holdt besøget hemmeligt, indtil Rogosin havde forladt øerne lørdag.

»Dette er noget, vi har gjort Rusland opmærksom på i løbet af sidste år, at vi ikke ønsker personer, som har deltaget i brud på folkeretten på Krim og i Ukraine til Svalbard,« siger Norges udenrigsminister, Børge Brende, til norsk TV2.

Viceformanden for det russiske parlaments udenrigsudvalg udfordrede samtidig Norges ret til Svalbard. Øgruppen er »ikke fuldt dækket af norsk suverænitet«, sagde Leonid Kalasjnikov til radiostationen Govorit Moskva.

Først Krim, så Arktis ...

Dmitrij Rogosin er tidligere leder af det nationalistiske parti Rodina og Ruslands tidligere ambassadør i Bruxelles med ansvar for forholdet til NATO. Han blev dengang mest kendt for at udsmykke sit kontor med et portræt af sovjetdiktatoren Josef Stalin.

Rogosin er en varm fortaler for Ruslands annektering af Krim og Ruslands støtte til pro-russiske oprørere i Østukraine.

Sidste år blev han udpeget som Ruslands ansvarlige for arktiske spørgsmål. Han har siden stået i spidsen for planer om at genåbne russiske militærbaser i området. Netop Ruslands nye fokus på Arktis kan sammenlignes med annekteringen af Krim, sigerRogosin i en video, der blev offentliggjort i går.

»Rusland er begyndt at få en fornemmelse for sin plads, sine grænser og sine interesser. Sidste år skete historiske begivenheder: Genoprettelsen af Ruslands territoriale helhed, genforeningen med Sevastopol og Krim. I år ser vi et nyt blik, et nyt stærk fokus på udviklingen af Arktis. Det er ting af samme slags.«

Videoen er optaget, efter Rogosin ankom fra sit ophold på Svalbard til en flydende russisk forskningsstation i Polarhavet.