Norsk politi: Thue Jensens oplysninger om Scandinavian Star er helt nye for os

Politiet i Oslo har ikke kendt til Flemming Thue Jensens oplysninger tidligere. De har et »stort ønske« om at afhøre den tidligere danske søfartsinspektør, men han nægter fortsat at lade sig afhøre.

ARKIVFOTO 1990 af det brændende Scandinavian Star. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De oplysninger om Scandinavian Star-branden, som den tidligere danske søfartsinspektør Flemming Thue Jensen, søndag stod frem med, har norsk politi ikke kendt til. Det siger Terje Bechmann Dahl, der er efterforskningsleder ved Oslo Politi til den norske avis VG.

»At han i lang tid skal have vidst, hvem gerningsmanden er, er ikke noget, politiet har været kendt med, og vi ønsker selvsagt at få mere af vide om det. Så vi vil bede om at få hans forklaring,« siger den norske politimand.

Thue Jensen mener, at gerningsmændene må have været besætningsmedlemmer, som gik om bord på den brændende færge igen for at hjælpe med slukningsarbejdet, efter den var blevet trukket i havn i Sverige.

Oplysningerne forstærker mistanken om, at Scandinavian Stars tysk/amerikanske maskinmester blandt andre kan stå bag branden, der kostede 159 mennesker livet.

Nægter at lade sig afhøre

Flemming Thue Jensen stod frem i Politiken i søndags og sagde, at han ved, hvem gerningsmændene er, men at han ikke vil sætte navne på dem. Han mener dog, at også politiet allerede kender navnene på de skyldige – og at han derfor ikke har siddet på afgørende information i 26 år.

Blandt andet af den grund nægter den pensionerede inspektør at lade sig afhøre af Oslo politi om mordbranden fra 1990, der kaldes Skandinaviens største mordgåde.

»Jeg har ikke tillid til norsk politi med den efterforskningsleder, der er,« sagde Flemming Thue Jensen på en pressekonference i Oslo i går.

Ifølge Flemming Thue Jensen fulgte norsk politi ikke op på de oplysninger, som han gav dem, efter han inspicerede det udbrændte skib som den første i april 1990.

»Det sørgeligste er, at hvis de havde hørt på, hvad jeg sagde, så kunne antallet af mistænkte reelt have været reduceret fra 482 til tre personer. Så ville sagen have været opklaret i løbet af en måned. Det er i mine øjne den største skandale,« siger han.

Thue Jensen har overfor Politiken givet udtryk for, at han ikke mener, at norsk politi »på noget tidspunkt ville anerkende, at der var tale om sabotage«.

Vished for de pårørende

I juni er det to år siden, at politimesteren i Oslo besluttede at genåbne en gamle brandsag fra 1990. Det skete, efter der blev sået tvivl om, om der var blevet udpeget den rigtige gerningsmand. Det var en danske lastbilchauffør, som blev udpeget som den skyldige, men han omkom selv i branden.

Få overblikket: Her er de vigtigste navne i Scandinavian Star-katastrofen

Terje Bechmann Dahl siger til VG, at politiets største ønske er at give de efterladte og overlevende så gode svar som overhovedet muligt.

»Det handler om de mange, som er nært berørte. Det, vi arbejder med, er at kunne give disse svar, og det er vigtigt, at informationen og konklusionerne, som politiet går ud med, er korrekte,« siger han til den norske avis.

Udover den genåbnede efterforskning er der nedsat en kommission af Stortinget i Norge, som skal undersøge og afgøre, om myndighederne handlede korrekt under efterforskningen af sagen. Kommissionen forventer at afslutte sig arbejde i sommeren 2017.