Norsk pensionist leverede mystiske konvolutter og blev dømt som spion: Nu løslader Rusland ham

Den mærkelige sag er blevet beskrevet som »måske det største diplomatiske nederlag for Norge over for Rusland nogensinde«.

Sidste år indrømmede den tidligere grænseinspektør Frode Berg, at han har arbejdet for den norske efterretningstjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Ilnitsky/EPA/Ritzau Scanpix

Den 64-årige nordmand Frode Berg har været fængslet i en russisk arbejdslejr siden april. Her var han egentlig dømt til at sidde i 14 år. Men nu kan han forvente snart at blive sat på fri fod.

Det meddeler den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov ifølge norske NRK.

Frode Berg blev i 2018 dømt for spionage. Han skulle angiveligt have forsøgt at skaffe militære hemmeligheder om russiske atomubåde.

Han blev taget på fersk gerning i december 2017 med to konvolutter: den ene med 3.000 euro i kontanter, den anden med instrukser og en adresse.

Han har indrømmet, at han en håndfuld gange fra 2015 til 2017 rejste til Rusland for at levere breve for den norske efterretningstjeneste. Men Frode Berg har holdt fast i, at han ikke kendte til opgavernes formål, og han kalder derfor sig selv kurer og ikke spion.

Sagen har været pinlig for den norske regering og efterretningstjeneste. Der er dog stadig meget, som endnu ikke er kommet frem. Blandt andet hvorfor følte Frode Berg sig »presset« til flere gange at rejse til Rusland for efterretningstjenesten med breve, han ikke kendte indholdet af?

Frode Berg arbejdede som grænseinspektør i den norske hær, indtil han gik på pension i 2016. Han boede i Kirkenes på grænsen til Rusland. Den norske journalist Jon Hustad har i Weekendavisen beskrevet sagen som »måske det største diplomatiske nederlag for Norge over for Rusland nogensinde« i en artikel med overskriften »En meget dum spion«.

Ruslands udenrigsminister Lavrov er i dag i Kirkenes for at markere 75-jubilæet for, at sovjetiske styrker gjorde Finmark-regionen fri af tysk besættelse under Anden Verdenskrig.

Lavrov sagde torsdag aften, at Frode Berg kan komme hjem »når som helst«.

Ifølge BBC er Frode Bergs løsladelse en del af en større fangeudveksling, der også involverer to russiske fanger i Litauen og to litauiske fanger i Rusland.

En gruppe, der støtter Frode Berg, forventer, at han er tilbage i Norge inden jul.

Frode Berg sendte i sidste uge en officiel anmodning om benådning til den russiske præsident, Vladimir Putin.