Norsk medieråd vil have mere højreorienteret humor

Kringkastingsrådet, der rådgiver Norges svar på Danmarks Radio, NRK, ønsker mere borgerlig satire. Ifølge rådet skal det kompensere for en venstreorienteret slagside på den offentligt ejede station.

Der skal mere humor med et højreorienteret udgangspunkt på norsk TV, mener Kringkastingsrådet, der rådgiver NRK. Forslaget har mødt en del undren, blandt andet fra forfatteren Anders Heger, der kalder forslaget for »… seriøst det morsomste fra NRK siden Fleksnes.« Her et billede fra Fleksnes-serien, der løb over skærmen i Norge fra 1972 til 2002. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Norge har man en national og offentligt financieret public service-station, som svarer til Danmarks Radio. Den hedder NRK (Norsk Rikskringkasting) og har tilknyttet et rådgivende organ med 14 medlemmer, Kringkastingsrådet.

I modsætning til tidligere DR-bestyrelsesmedlem Ole Hyltoft, der krævede flere sømandsviser på P3, og resten af DRs bestyrelse har Kringkastingsrådet ingen bestemmende indflydelse, men kan kun diskutere og udtale sig om hovedlinjerne i NRKs programvirksomhed.

I en erklæring udsendt torsdag og publiceret på NRKs hjemmeside skriver rådet:

»NRK er en af de få aktører i Norge, som har kompetence og ressourcer til at opbygge et satiremiljø med højreorienteret udgangspunkt ud over den nuværende satire, som har et venstreorienteret udgangspunkt.«

Troede erklæring var satire

Reaktionerne på opfordringen lod ikke vente længe på sig. Anders Giæver, der er journalist, forfatter og kommentator på netavisen VG, skriver, at han først troede, at erklæringen selv var en form for satire og måtte ringe til NRKs hovedkontor for at få bekræftet, at den var autentisk. Det var den, fandt han ud af.

»Min allerstørste sympati går til de stakler, som nu skal ansættes for at lave statsautoriserede, højredrejede morsomheder på kommando,« siger han.

Heller ikke den norske komiker Bård Tufte Johansen tror, at det vil være en let opgave at lave satire med et bestemt politisk udgangspunkt på bestilling.

»’Hej, vi er en gruppe, som har fået til opgave at lave højrevreden humor’ er et lige så dårligt udgangspunkt som ’Hej, jeg er jeres nye indkvoterede, lesbiske kvindelige leder’,« erklærer han.

»Måske har de borgerlige været for dårlige til at informere om, at der er mange penge i humor. Dét burde tiltrække en del borgerlige,« spekulerer komikeren over for Dagbladet.no.

Ikke tale om bestillingshumor

Også på Twitter har en lang række reaktioner gjort grin med rådets opfordring. Forfatter Anders Heger kalder eksempelvis forslaget for »… seriøst det morsomste fra NRK siden Fleksnes. Dengang havde man nemlig politisk afbalanceret humor.«

I et indlæg i Aftenposten fredag afviser Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, at der skulle være tale om utidig indblanding eller et ønske om bestillingshumor. Rådet kan kun fremsætte anbefalinger, skriver han, men ikke give instruktioner. Endvidere har rådet flere gange tidligere rost NRK for at satse på satire generelt samt for at sende specifikke satireprogrammer, som rådet kalder venstreorienterede. Men, forklarer han, rådet har udelukkende opfordret til også at sende satire med et borgerligt udgangspunkt.

»Bortset fra at de fleste mennesker i dette land antagelig vil opfatte dette som et rimeligt ønske, vil det også kunne bidrage til, at NRK ikke hele tiden bliver beskyldt for at have en politisk slagside,« skriver han i indlægget i Aftenposten.