Norsk konge får lov til at uddele medaljer

Norges statsminister føjer kongehuset i opgør om uddeling af militære tapperhedsmedaljer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norges statsminister, Jens Stoltenberg, har foretaget en kovending i en strid med kongehuset. Fra nu af skal kong Harald inviteres med til ceremonier, hvor der uddeles militære æresmedaljer.

- Jeg erkender, at det var en fejl, siger statsministeren til Dagbladet onsdag.

Ifølge Dagbladet har en række kilder bekræftet, at kongen selv ønsker at overrække Norges Krigskors med sværd til krigsheltene.

- Nu ser vi jo, at der er blevet skabt mere opmærksomhed om, hvem der overrækker medaljerne, end om hvem, der modtager dem. Det er helt forkert.

- Vi ønsker ikke strid og uenighed om dette, men enighed, sammenhold og anerkendelse. Derfor lægger tilrettelægger vi det sådan, at kongen kan deltage ved fremtidige overrækkelser af Krigskorset, siger Stoltenberg.

Ifølge VG skal personer i ledelsen af forsvaret have advaret statsministeren mod ikke at lade kongen uddele tapperhedsmedaljerne, men Stoltenberg skal tidligere have ignoreret advarslerne.

- Vi har ønsket at imødekomme soldaternes ønsker om, at den politiske ledelse, som sender dem til Afghanistan og Libyen, er synlig. Men vi vil ikke gøre det på kongens bekostning, siger han i dag.

Ifølge en meningsmåling InFact har gjort for VG mener 75,7 procent af den norske befolkning, at det var kongen, som burde have uddelt medaljerne ved den seneste ceremoni.

/ritzau/