Norsk kommune forbyder reklamer med retoucherede kvinder

Borgerne i Trondheim vil ikke fremover kunne se reklamer med »retoucherede« kvinder.

En bus med reklame som denne vil fremover være forbudt i den norske kommune Trondheim. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den norske kommune Trondheim skal man ikke regne med at kunne se busreklamer for stripklubber og plastikkirurger, forestillende bare kvindebagdele, »perfekte« bryster eller fotomanipulerede hvepsetaljer.

I hvert fald ikke på kommunal ejendom, for her har byrådet tirsdag nedlagt forbud mod reklamer, der promoverer urealistiske kropsidealer og dermed fremmer det, man på de kanter betegner som »øget kropspres«.

I et forslag stillet af byrådsmedlemmet Ottar Michelsen fra Socialistisk Venstreparti kan man læse, at kommunen nu ikke tillader: »… reklamer, som er stødende eller diskriminerende over for grupper eller enkeltindivider, eller reklamer, som formidler et urigtigt billede af modellen/modellernes udseende og bidrager til øget kropspres. Som minimum bør reklamer, hvor kropsfaconen er retoucheret, mærkes.«

Forslaget omfatter reklamer på alle placeringer, som kommunen ejer eller udlejer. Det kan eksempelvis være busskure, bycykler, offentlige toiletter samt ejendomme.

Til NRK forklarer Michelsen, hvorfor han stillede forslaget.

»Vi ønsker ikke billeder, hvor modeller, som oftest kvindelige, er blevet gjort smallere omkring livet eller har fået lange tynde ben. Som kommune kan vi ikke stå bag den slags urealistisk reklame,« siger han, men tilføjer dog:

»Men vi er ikke ude på at forbyde bikinimodeller, for bikinimodeller kommer i alle former.«

Yngve Brox, der er byrådsmedlem for det borgerlige parti Høyre, erklærer sig enig i intentionen bag forslaget, men han har også sin tvivl.

»Det er vigtigt at bekæmpe kropspres, men vi kan ikke forbyde og lovgive os frem til den samfundsudvikling, vi ønsker, på alle områder. Så kommer vi til at detailregulere, hvad der er acceptable billeder, og det bliver håbløst for kommunen.«

Fra det lokale erhvervsliv lyder også imøde­kommende toner.

»Det er positivt, at kommunen ikke ønsker at bidrage til øget kropspres,« siger Jørgen Voje Sagmo, bestyrelsesmedlem i den lokale handelsforening og leder af butikskæden Retro.

»Det kan være vanskeligt at afgøre, hvad der bidrager til det øgede fokus på kroppen, men det skal vi ikke afgøre,« udtaler han til NRK.