Norsk forsker puster igen til debat om coronavirussens oprindelse: »Den er lavet af amerikanere og kinesere«

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange mere end antydet, at coronavirussen i virkeligheden er skabt på et kinesisk laboratorium. Nu giver en norsk forsker ham ret. Og en tidligere britisk spionchef.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel stod der, at Birger Sørensens studie påviser, at sekvenser i coronavirussens såkaldte spike-protein ser ud til at være kunstigt sat ind. Det er imidlertid ikke korrekt. Det er derimod noget, Birger Sørensen for egen regning har konkluderet i et interview med NRK - og det står således ikke i hans forskningsartikel.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra immunolog og professor Anne Spurkland, som kritiserer Birger Sørensens konklusioner.

Både de amerikanske efterretningstjenester, Kina og forskere verden over har afvist præsident Trumps teori:

Der er ingen beviser for, at coronapandemien skulle være udsprunget – hverken ved et uheld eller med fuldt overlæg – fra et kinesisk laboratorium.

Alligevel vil teorien ikke dø. Og nu har en norsk vaccineforsker, Birger Sørensen, pustet til ilden igen med et studie, der taler for, at virussen er menneskeskabt, skriver NRK.

Sammen med den britiske professor Angus Dalgleish har han fået sit studie publiceret i tidsskriftet QRB Discovery.

De skriver i studiet, at der er elementer af virussens overflade, som kan tyde på, at virussen ikke har et naturligt ophav. Det drejer sig om de såkaldte spike-proteiner – altså, de »pigge« eller biologiske fangarme, som gør, at virussen så nemt kan hægte sig på ydersiden af menneskeceller og inficere både vores øvre og nedre luftveje.

Forskere fra USA, Storbritannien og Australien har tidligere ellers sagt det stik modsatte i et bredt anerkendt studie i Nature:

Hvis der virkelig var tale om genmanipulation, ville virussens genetiske arvemateriale se ganske anderledes ud, har de tidligere konkluderet.

De mener i stedet, at virussen fra en flagermus er muteret med en anden type coronavirus i et andet dyr. Den hovedmistænkte har hidtil været et såkaldt skældyr, hvor man har fundet coronavirus med samme »pigge« eller spike-proteiner, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Men den norsk-britiske forskerduo henviser også til andre tegn på, at virussen kan være menneskeskabt. For eksempel er den nye coronavirus næsten ikke muteret, siden den først begyndte at smitte mellem mennesker, hævder Birger Sørensen over for NRK. Det kan tyde på, at den allerede fra begyndelsen var fuldt ud tilpasset mennesker, mener han.

Berlingske har imidlertid tidligere beskrevet, hvordan der er mindst to ret forskellige mutationer af virussen i omløb. Og andre norske forskere forholder sig også enormt kritisk over for Birger Sørensens seneste studie:

»Hvis Sørensen eller andre kommer med dokumentation, som viser, at denne virus er menneskeskabt, så skal jeg ikke afvise det. Men det, Birger Sørensen er kommet med indtil nu, overbeviser mig ikke,« siger for eksempel Anne Spurkland, professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, til NRK.

Lavet af kinesere og amerikanere

Birger Sørensen er imidlertid ikke i tvivl:

»Når vi teknisk beskriver virussen, så er det jo til at se, at den ikke er skabt gennem naturlig udvikling. Den er lavet af amerikanere og kinesere som del af det, der hedder »gain-of-function«-studier. Det laves over hele verden. Man siger, man ikke gør det, men det sker hele tiden på avancerede laboratorier,« fortæller Birger Sørensen til NRK.

Kina og USA har ganske rigtigt i mange år samarbejdet om at forske i coronavirus – også på laboratoriet i Wuhan, som altså flere gange er blevet beskyldt for at have lukket virussen ud i befolkningen ved en fejl.

Ifølge Newsweek er de såkaldte »gain-of-function«-studier en slags forsøg, hvor forskere undersøger, hvordan en virus kan modificeres, så den bliver mere dødelig eller mere smitsom. Det gør de for at forstå, hvordan man bedre kan bekæmpe pandemiske virusser, skriver Vox.

Forskerduoen har fået uventet opbakning fra britisk kant. Sir Richard Dearlove, som fra 1999 til 2004 stod i spidsen for den britiske efterretningstjeneste, MI6, mener også, at virussen er skabt på et laboratorium:

»Jeg tror, at dette startede som et uheld,« siger han om studiet til avisen The Daily Telegraph:

»Dermed rejses spørgsmålet om, hvorvidt Kina kommer til at påtage sig ansvar, og om Kina skal betale erstatning. Jeg tror, at det vil få alle lande til at gennemtænke deres forhold til Kina, og hvordan de forholder sig til Kinas lederskab.«

Men hans kommentarer – og dermed også det norsk-britiske studies konklusioner – har øjeblikkelig mødt kritik fra den britiske regering.

»Vi har ikke set nogen beviser for, at virussen er menneskeskabt,« har premierminister Boris Johnson sagt, ifølge Daily Mail.

Samme klare besked har lydt fra sundhedsminister Matt Hancock, de britiske efterretningstjenester og forskere fra hele verden.