Norsk forbud mod prostitution virker efter hensigten

Det norske forbud mod køb af seksuelle ydelser mindsker omfanget af menneskehandel, konkluderer en ny rapport.

Arkivfoto:Norges forbud mod købesex har reduceret omfanget af handel med mennesker, hedder det i en ny rapport bestilt af den norske regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNETT BRUHN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Norges forbud mod købesex har reduceret omfanget af handel med mennesker og har samtidig ikke medført øget vold mod kvinder, som kritikere ellers havde advaret imod.
Det konkluderer en ny rapport, som den norske regering har fået udarbejdet, skriver Reuters.

Norge fulgte i 2009 eksemplet fra naboerne i Sverige og gjorde køb af sex ulovligt. Kritikere advarede dog om, at et forbud blot ville gøre kvinderne mere sårbare og tvinge dem til ulovlig prostitution og øge risikoen for vold mod dem.

»I undersøgelsen findes der ingen tegn på, at der er sket en stigning i vold mod prostituerede, efter forbuddet mod købesex trådte i kraft,« står der i rapporten, der blev offentliggjort mandag.

»Håndhævelsen af loven - i kombination med love mod menneskehandel og rufferi - gør Norge til et mindre attraktivt land for prostitutionsbaseret handel, sammenlignet med hvis loven ikke var blevet vedtaget,« står der videre.

Imidlertid har den lavere efterspørgsel på prostituerede resulteret i lavere priser, hvilket er et problem for de prostituerede, der ofte kommer fra fattige lande, og som kun har få muligheder for at tjene til dagen og vejen, konkluderes det i den 200 sider lange rapport, der blandt andet er baseret på interviews med mandlige og kvindelige prostituerede, politi og støtteorganisationer.

Til gengæld er omfanget af gadeprostitution i Oslo faldet med mellem 35 og 60 procent, siden forbuddet trådte i kraft, viser rapporten ifølge Reuters.

Den norske lov gælder for alle norske statsborgere, ligegyldigt hvor i verden de befinder sig. Dermed er det ulovligt for nordmænd at købe sex i lande, hvor prostitution er lovligt.

Straffen for at bryde loven er forskellig fra kommune til kommune. I Oslo er bøden eksempelvis 25.000 kroner.

I Danmark blev prostitution afkriminaliseret ved en lovændring i 1999. Det blev dermed lovligt at have prostitution som hovedindtægtskilde og derfor lovligt både at sælge og købe seksuelle tjenester. Bordelvirksomheder og alfonseri er dog fortsat kriminelt, og det er strafbart at være kunde hos en prostitueret på under 18 år.