Norsk amatørspion endte i russisk fængsel – nu sviner han den norske efterretningstjeneste til

Han blev idømt 14 års fængsel for efterretningsvirksomhed mod Moskva. To år efter sin anholdelse i Moskva er han nu blevet benådet og endelig hjemme i Norge. Nu venter et opgør med den norske efterretningstjeneste, som sendte en amatør på mission i Moskva.

Den dømte norske spion, Frode Berg, holdt tirsdag aften pressemøde i Norge efter sin frigivelse fra et russisk fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 64 årige Frode Berg ligner en helt almindelig gråhåret pensionist.

Men den norske pensionist er alt andet end almindelig. Han er nemlig dømt norsk spion og er netop sluppet ud af det berygtede russiske Lefortovo-fængsel i Moskva, hvor han skulle have afsonet 14 års fængsel for spionage rettet mod Rusland.

Tirsdag aften holdt han pressemøde efter at være blevet benådet og udvekslet med flere russiske spioner. Det skete i en hemmelig manøvre, som involverede flere andre landes efterretningsvæsener – og altså et styk norsk amatørspion, som han er blevet kendt som i Norge.

Amatørspionen fortæller

Nu er amatørspionen, hvis det ellers er en dækkende betegnelse, hjemme. Og han gik direkte til frontalangreb mod de to norske efterretningstjenester, PST, som er Politiets Efterretningstjeneste, og Efterretningstjenesten, som var dem, der sendte ham ud.

Han mener, at han er blevet brugt i et spil, som han ikke kunne gennemskue. Han mener, at han er blevet presset til at udføre opgaver, som han ikke vidste, hvad bestod af. Og han mener, at sagen er en regulær skandale, som han nu vil skrive en bog om. Han lovede også, at han vil bruge den dagbog om sine oplevelser, som han har skrevet under hele forløbet – herunder fra de to år i en tomandscelle i et strengt russisk fængsel.

Anholdelsen

Frode Berg blev anholdt i december 2017 på Hotel Metropol i Moskva. På sig havde han 3.000 euro og angiveligt konvolutter til to russere, som skulle have penge for at sende oplysninger om den russiske nordflåde til Norge.

Frode Berg blev idømt 14 års fængsel for at have spioneret mod Rusland. Her bag tremmer under retssagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Kochetkov/EPA/Ritzau Scanpix.

Problemet var bare, at Frode Berg var afsløret, og at Ruslands efterretningstjeneste, FSB, tilsyneladende havde vidst alt om den norske operation i Rusland – og til Frode Bergs i hvert fald fem rejser ind og ud af Rusland. Oplysninger fra Rusland antyder, at de russere, som Frode Berg skulle levere penge og materiale til, var dobbeltagenter, og at Norges efterretningstjeneste er blevet snydt på klassisk spion-manér.

Russerne kendte ham

Det var sådan set heller ikke så svært. For Frode Berg var en endog særdeles kendt person i norsk-russiske kredse. For den gråhårede pensionist var mangeårig grænseinspektør i Finnmarken, på nordgrænsen mellem Norge og Rusland. Her rejste han jævnligt ind og ud af Rusland og havde adskillige møder og samarbejder med sine russiske kolleger. Så de kendte alt til ham. Så hvordan kunne den norske efterretningstjeneste tro, at Frode Berg kunne rejse anonymt ind og ud af Rusland?

»Er det, jeg har hørt om operationen, rigtig, så er det noget af det mest amatøragtige, jeg har hørt om i efterretningsvæsenets historie,« sagde den tidligere norske efterretningschef, Ola Kaldager, efter anholdelsen af Frode Berg.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, overværer en flådeparade i havet ud for Murmansk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikhail Klimentyev/EPA/Ritzau Scanpix.

Og intet i sagen, herunder den langvarige retssag, som endte med en fængselsdom på 14 år til Frode Berg lagde andre detaljer til historien end, at det fremstår amatøragtigt.

Frode Berg blev rekrutteret i 2014 og har siden angiveligt foretaget fem rejser ind og ud af Rusland. Frode Berg hævder, at han blev rekrutteret af en god bekendt, og at han undervejs forsøgte at slippe for nye opgaver. Alligevel fortsatte han altså med at sige ja til nye rejser, og det endte fatalt i 2017.

Tilbage står historien om en naiv nordmand – sådan vil han i hvert fald gerne fremstå – og en norsk efterretningstjeneste, som nu står mere end skrammet tilbage.