Noriega har udsigt til fransk fængsel

Efter 18 års fængsel løslades den tidligere panamanske diktator Manuel Noriega i næste uge fra et fængsel i Florida. Men han kan se frem til nok et årti i skyggen, da en amerikansk dommer i går besluttede, at han kan udleveres til Frankrig for at afsone dom for pengevask.

Panamas tidligere leder, general Manuel Noriega, da han i 1990 blev fanget af amerikanerne. Nu risikerer han fængsel i Frankrig.<br>Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Han ejer på papiret flere luksuslejligheder i Paris, men når og hvis general Manuel Noriega genser byernes by, bliver det næppe under samme komfortable forhold, som da han sidst gæstede Frankrig i de glade 1980ere.

Panamas tidligere diktator blev i 1992 af en domstol i Miami idømt 40 års fængsel for narkotikasmugling, pengeafpresning og sammensværgelse en dom der siden, blandt andet på grund af god opførsel, blev reduceret væsentligt.

Men selv om generalen på søndag i næste uge kan forlade det amerikanske forbundsfængsel, er der ingen udsigt til, at han kan gå frit omkring lige med det samme og forsøde pensionisttilværelsen med de mange millioner dollar, han i ledtog med colombianske narkokarteller skrabede til sig under sine år som Panamas stærke mand.

En amerikansk dommer gav nemlig i går grønt lys for, at generalen kan udleveres til Frankrig, hvis justitsmyndigheder længe har ønsket at få den 73-årige herre til at svare på anklager om hvidvaskning af narkopenge i franske banker tilbage i 1980erne. Formelt skal udleveringen nu godkendes af det amerikanske udenrigsministerium, men det ventes at blive en formssag.

Noriega selv har gennem sine advokater arbejdet hårdt på at undgå en udlevering til Frankrig, hvor han oprindelig ejede tre luksusboliger. Den ene residens er siden solgt men både de 11 millioner kroner som salget indbragte samt de to resterende boliger er blevet beslaglagt, mens man venter på dommens dag.

En domstol i Paris afsagde ganske vist allerede tilbage i 1999 en udeblivelsesdom på ti års fængsel, men den afgørelse gjorde Noriega indsigelse mod, og Noriega vil således kunne ansøge om en ny rettergang, hvis han ender i Paris.

Panama eller Frankrig?
Noriegas forsvarere har derimod foreslået, at han simpelthen sendes tilbage til Panama så hans navn kan renses, lyder forklaringen. I hjemlandet venter der dog endnu værre anklager end i Frankrig.

Blandt de mange grusomheder, Noriega skal stå til regnskab for i Panama, er bestillingen af mordet på kritikeren Hugo Spadafora, der blev kidnappet i 1985, mens Noriega var ved magten. Spadaforas afhuggede hoved blev senere fundet med tydelige tegn på tortur.

Skal man tro en meningsmåling offentliggjort i bladet La Prensa, er befolkningen dog delt nogenlunde lige i spørgsmålet om, hvorvidt Noriega bør afsone i Panama eller et tredjeland.

Mange af Noriegas kritikere frygter således, at den tidligere hersker stadig har støtter i regeringen og ju-stitsvæsenet, der vil gøre alt for at få generalen ud af klemmen for slet ikke at tale om de justitsmirakler man kan købe sig til med de formuer, Noriega mistænkes for at have gemt af vejen.