Norges Storting jubler over fredspris

Der er glæde i det norske parlament over tildelingen af Nobels fredspris til kineseren Liu Xiaobo. Den kinesiske vrede skal nok tage af, lyder vurderingen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beslutningen om at give Nobels fredspris til den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo er modig, den er rigtig, og den er vigtig.

Det er den samstemmende reaktion fra Stortinget i Oslo.

- Kampen for menneskerettigheder er grundlæggende for alt fredsarbejde, siger Jan Tore Sanner fra partiet Høyre og fortsætter:

- Årets vinder er en værdig vinder, en modig forkæmper for demokrati og rettigheder, som er universelle. Det, at CNN blev blokeret i Kina, da meddelelsen blev givet, viser, at prisen er rigtig.

Han er meget tilfreds med, at Nobelkomiteen trodsede kinesiske advarsler om at give prisen til en kinesisk dissident.

- Mange har vendt det døve øre til alt for længe. Dette er en tildeling, der afgjort er i Alfred Nobels ånd, siger Sanner, der er en af de, der nominerede Liu.

Ine Marie Eriksen Søreide, også fra Høyre, er formand for Stortingets udenrigs- og forsvarsudvalg. Hun siger, at prisen retter hele verdens opmærksomhed mod menneskerettighederne i Kina.

Det kinesiske udenrigsministerium har kritiseret, at prisen er givet til Liu, men Søreide mener, at de kinesiske myndigheder efter en første, kraftig reaktion vil indtage en pragmatisk holdning og ikke lukke verden ude.

/ritzau/NTB