Norges regering vil have Europas strengeste asylpolitik

Alle asylansøgere, der kommer fra et andet nordisk land, skal kunne afvises ved Norges grænse.

Integrationsminister Sylvi Listhaug sammen med justitsminister Anders Anundsen under præsentationen af de nye norske ministre. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAAKON MOSVOLD LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norge kan næste år forvente at modtage mellem 10.000 og 100.000 flygtninge og migranter, og det er grunden til, at den norske regering tirsdag foreslog 40 stramninger af asylpolitikken.

Det siger indvandringsminister Sylvi Listhaug.

- Ja, vi vil få en asylpolitik, som er en af de strengeste i Europa, siger ministeren.

Hun vil have, det skal være mindre attraktivt at søge asyl i Norge, og regeringen lægger derfor op til, at asylsøgerne skal stilles ringere end hidtil på flere områder.

Sylvi Listhaug, der er fra Fremskrittspartiet, siger, at regeringen blandt andet foreslår, at alle asylsøgere, der kommer fra et andet nordisk land, skal kunne afvises ved grænsen. I forslaget henvises der til, at Sverige har indført lignende bestemmelser.

Et andet forslag vil skærpe reglerne for familiesammenføring. Det vil for den enkelte flygtning kræve mindst fire års arbejde eller uddannelse i Norge.

Ansøgning om familiesammenføring skal kunne afslås, hvis en udlænding ikke har permanent opholdstilladelse i Norge.

Andre dele af oplægget går ud på, at en person først skal kunne få permanent opholdstilladelse i Norge efter fem år - i stedet for de nuværende tre år.

Når det gælder uledsagede flygtningebørn, så skal de sikres beskyttelse, til de bliver 18 år. Herefter skal myndighederne på ny vurdere, om de opfylder betingelserne for beskyttelse eller permanent ophold.

Definitionen af flygtninge skal også gøres snævrere, hvilket indebærer, at færre får ret til pension og sociale ydelser. De, som vælger at rejse, skal efterlade fingeraftryk og foto, og deres oplysninger vil blive gemt i 10 år.

Udspillet får kritik fra blandt andre Den Norske Organisation for asylsøgere (NOAS) og Kristeligt Folkepartis leder, Knut Arild Hareide.

- Vi er ved at tage stilling til forslagene, men allerede nu kan vi sige, at flere forslag er problematiske, og at de vil hæmme integrationen, siger Hareide til avisen Verdens Gang.

- Den svenske integrationsminister, Morgan Johansson, ønsker ikke at kommentere det norske asylforslag.

/ritzau/NTB