Norges justitsminister afviser Scandinavian Star-undersøgelse

Mens den norske justitsminister afviser krav om, at den norske rigsadvokat skal genåbne Scandinavian Star-sagen, håber den danske støtteforening på, at Folketinget vil iværksætte en uafhængig kommissionsundersøgelse.

Scandinavian Star-færgen brødi brand 7. april 1990. 158 mennesker omkom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Norges justitsminister, Grete Faremo, vil ikke kræve, at den norske Rigsadvokat genåbner efterforskningen af branden på Scandinavian Star, som i 1990 kostede 159 mennesker livet.

Den oplyser den norske justitsminister ifølge Nettavisen.no.

»Det er Rigsadvokaten, der afgør, om der foreligger nye oplysninger, som kan give grund til at genoptage politiefterforskningen,« siger Faremo ifølge Nettavisen.no.

En gruppe af overlevende og efterladte har skrevet til både justitsminister Grete Faremo og statsminister Jens Stoltenberg med krav om, at regeringen pålægger norsk og dansk politi at gå sammen om at genåbne efterforskningen af branden.

I april fremlagde en selvbestaltet ekspertgruppe nye beviser for, at det ikke - som det hidtil har været hævdet af politiet - kunne have været den danske lastbilchauffør Erik Mørk Andersen, der stod bag branden.

Ekspertgruppen peger i stedet på en gruppe af besætningsmedlemmer, som angiveligt hjalp branden med at sprede sig på skibet. Ifølge ekspertgruppen var det formentlig bestilt arbejde fra skibets reelle ejer, et amerikansk selskab, som kort før branden havde overforsikret skibet.

Hos den danske støtteforening til ofre for Scandinavian Star-branden siger formanden Mike Axdal, at både den norske og den danske rigsadvokat er inhabile i sagen.

»De (den norske og den danske rigsadvokat, red.) har behandlet genoptagelsesspørgsmålet så mange gange, og jeg kan på afgørelserne se, at det er afskrift på afskrift af tidligere afgørelser. De har aldrig efterprøvet de nye oplysninger,« siger Mike Axdal med henvisning til, at rigsadvokaten i både Danmark og Norge tidligere har afvist at genoptage sagen.

Støtteforeningen har af samme årsag valgt at politianmelde den danske rigsadvokat for ikke at have udført sit arbejde korrekt i forbindelse med sagen.

Mike Axdal mener, at Folketinget bør iværksætte en uvildig kommissionsundersøgelse.

»Jeg kan ikke se andre muligheder, hvis vi skal til bunds i sagen,« siger han.

Støtteforeningen vil på et pressemøde lørdag klokken 12 i PH-caféen i København fremlægge nye oplysninger omkring Scandinavian Star-branden. Oplysninger, der ifølge Axdal, »styrker og bekræfter mistanken om forsikringssvindel«.