Norges hær: »Det er uacceptabelt, at en kvindelig soldat skal bade nøgen foran medsoldater«

For få uger siden indførte Norge kønsneutral værnepligt, og allerede nu raser debatten.

For få uger siden indførte Norge kønsneutral værnepligt, og allerede nu raser debatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er et af de tilbagevendende argumenter i den evigt verserende ligestillingsdiskussion uvægerligt værnepligten. Hvorfor skal kun mænd tvinges til militærtjeneste og i sidste ende til at give deres liv i krigstid, når der nu er ligestilling på alle andre punkter, lyder indvendingen.

I Norge har politikerne forholdt sig til dette spørgsmål og er kommet frem til, at der heller ikke her skal gøres forskel på de to køn, når det kommer til værnepligten. I foråret skrev den konservative Høyre-forsvarsminister Ine Søreide i en kronik:

»Hvilke logiske argumenter findes der i dag for, at pligten til at værne om landets suverænitet og selvstændighed skal være forbeholdt mænd? Værnepligten er en central del af samfundskontrakten mellem staten og alle dens borgere, ikke kun halvdelen.«

Så 14. oktober vedtog et flertal i det norske parlament, Stortinget, at indføre helt kønsneutral værnepligt. Hidtil er de norske kvinder også blevet indkaldt til session, men har haft mulighed for at fravælge tjenesten, hvis de blev erklæret egnede. Men fra 2016 risikerer både kvinder og mænd, der er født i 1997, at blive udvalgt til militærtjeneste.

Diskussion om krav til kommende soldater

Imidlertid er ligestilling af mænd og kvinder i felten ikke helt uden problemer i Norge. I 2011 blev en løjtnant i den norske hær pålagt en bøde og omflyttet til et kontorjob for at have tvunget den 23-årige soldat Alice Asplund til at deltage i en nøgenvask på lige fod med sine mandlige kolleger.

Alice Asplund fortalte selv om sin oplevelse af situationen til den norske avis VG.

»Jeg blev rædselsslagen, da jeg forstod, at jeg snart skulle stå nøgen foran alle. Jeg satte mig på bakken med armene rundt om benene og prøvede at gemme mig. Men pludselig råbte løjtnanten mit navn med så streng en stemme, at jeg ikke turde gøre andet end gå ud og udføre ordren.«

Imidlertid ankede løjtnanten straffen til et uafhængigt militært ankenævn, som i november måned i år omstødte den oprindelige afgørelse.Frifindelsen af løjtnanten har ført til diskussion om, hvad man kan kræve af kommende soldater i en ligestillet hær. Ikke mindst efter at en anden kvindelig soldat, Caroline Willemine Hagelien, i indlæg som blev voldsomt delt på Facebook, erklærede, at hun var taknemmelig for, at der på intet tidspunkt i hendes soldatertid var blevet gjort forskel på hvilke krav, der blev stillet til hende og hendes mandlige kolleger. Netop med hensyn til at være nøgen i andres påsyn, skrev hun.»Tusind tak for at jeg blev trænet i isbadning, hvor mine mandlige kolleger måtte hjælpe mig af med det våde tøj og at blive tørret samt omvendt,« skrev hun og erklærede, at sådanne øvelser var afgørende vigtige for en uddannelse som soldat.

Trods frikendelsen af løjtnanten fastholder hærens ledelse imidlertid, at kravet om nøgenbadning var urimeligt, og til NRK udtaler pressetalsmand Dag Aamoth, at:

»Det er uacceptabelt, at en kvindelig soldat skal beordres til at bade nøgen foran sine medsoldater.«