Norges gletsjere forsvinder hastigt

Gletsjerne i Norge smelter langt hurtigere end tidligere antaget, viser undersøgelser.

Nordenskjoldbreen på Svalbard ligger så højt mod nord, at den ikke er i fare for at smelte væk lige med det samme. Men længere sydpå i Norge står det grelt til. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINIQUE FAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Gletsjerne i de norske fjelde er ved at give efter for klimaændringerne, og de smelter væk i hastigt tempo. Det skriver den norske avis VG.

Gletsjerne har siden turismens barndom tiltrukket mange naturelskere, der har følt sig draget af de lange istunger, der skyder sig vej gennem fjelddalene.

Hidtil har vurderingen været, at de ville være væk ved århundredeskiftet, men tempoet i afsmeltningen har overrasket forskere:

»Med den øgede hastighed kan det ske hurtigere, end vores tidligere beregninger har vist,« siger gletsjerekspert og professor i geologi ved universitetet i Bergen Atle Nesje til VG.

Et af de eksempler, han peger på, er Midtdalsbræen, der er er en del af Hardangerjøkulen.

»Den viser en ganske jævn udvikling frem til 2001, hvor kurven får et markant knæk. Afsmeltningen tager til, og det fortsætter,« siger Alte Nesje.

De lavest liggende gletsjere som eksempelvis Hardangerjøkulen vil smelte først, mens de højest beliggende som Jostedalsbræen, der ligger i 2.000 meters højde, vil stå længst imod.

De norske resultater ligger helt parallelt med tilsvarende målinger på andre gletsjere over hele kloden.

En undersøgelse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Journal of Glaciology, viser ifølge VG, at de 2.300 gletsjere, der er undersøgt, i gennemsnit bliver mellem en halv og halvanden meter tyndere hvert år.