Norge vil smøre næste års finanslov med 225 oliemilliarder

Kilder oplyser til NRK, at den norske regering vil trække milliarder ud af oliefond i 2017.

Norges finansminister, Siv Jensen (tv), præsenterer torsdag regeringens finansforslag for 2017. Scanpix/Larsen, Hakon Mosvold Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oslo. Norges regering lægger op til at trække 225 milliarder norske kroner ud af den statslige oliefond. Pengene skal indgå i finansloven for 2017.

Det erfarer mediet NRK ifølge nyhedsbureauet NTB.

Beløbet, der svarer til 186 milliarder danske kroner, udgør 3,1 procent af den pengetank, Norge gennem årene har hældt landets indtægter fra olie og gas ned i.

Loven sætter en begrænsning for, hvor stor en andel der må hives ud af oliefonden hvert år. Maksimumsgrænsen er fire procent.

Siv Jensen, finansminister i Norges borgerlige regering bestående af Høyre og Fremskrittspartiet, vil torsdag morgen ikke kommentere NRK's oplysning.

Men hun har i forbindelse med tidligere budgetter forsvaret brug af oliepenge. Blandt andet med et argument om, at den økonomiske situation betyder, at det har været rigtigt at føre en ekspansiv finanspolitik.

Siv Jensen (Fremskrittspartiet) har konkret peget på, at den lave oliepris er skyld i, at mange ansatte i olieindustrien og afledte erhverv har mistet deres arbejde.

Regeringen vil også foreslå, at selskabsskatten bliver sat ned, oplyser kilder til NRK. Men det var ventet, efter at partierne i Stortinget tidligere er blevet enige om et større forlig på skatteområdet.

Den norske oliefond er blandt de største statsejede pengetanke i verden.

Fonden ejer over én procent af alle børsnoterede aktier på kloden.

De seneste år er fonden i stigende grad begyndt at opkøbe ejendomme i Europa og Nordamerika.

Den norske befolkning - og alle andre for den sags skyld - kan sekund for sekund se, om formuen skrumper eller vokser. Det sker på den norske nationalbanks hjemmeside, hvor formuen løbende opgøres.

Torsdag morgen er den på 7134 milliarder norske kroner eller 5902 milliarder danske kroner.

/ritzau/