Norge vil fjerne flag fra nazister

Modemærket Thor Steinar købes især af det højreekstreme miljø i Tyskland. Nu søger den norske stat at hindre, at landets flag bruges som mærkets symbol.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Norge går rettens vej for at hindre, at landets flag bruges som symbol for et modemærke, der især har tyske nazister som kunder.

Det er modemærket Thor Steinar, som får Norge til at tage aktion. Mærket er populært i Tysklands lille, højreekstreme miljø. Ifølge efterretningstjenesten i delstaten Brandenburg er det ”et identitetsskabende kendemærke” for nazilignende grupper. Det norske flag er en del af firmaets brand.

”Vi ønsker ikke, at vort stats flag, som er et symbol for det demokratiske Norge, fortsat bringes i forbindelse med det højreekstreme miljø,” siger ambassaderåd Andreas Gaarder fra den norske ambassade i Berlin til avisen Tagesspiegel.

Gaarder roser den protest, der de seneste måneder er opstået mod mærket i flere tyske byer. Flere butikker med Thor Steinar-sortiment, fortrinsvis i Østtyskland, har fået lejemålet opsagt.

Ifølge tysk mærkevarelovgivning er det forbudt at bruge officielle statssymboler som kendetegn for varer eller tjenesteydelser.