Norge vil fængsle asylansøgere

Den norske regering vil ændre loven, så asylansøgere kan fængsles i op til syv dage. Det skal sikre, at de ikke forsvinder ud i samfundet inden hjemsendelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Den norske regering vil ændre loven, så politiet får mulighed for at kunne pågribe og fængsle en bestemt gruppe asylansøgere.

Der er tale om personer, som er kommet til Norge, selv om de har lovligt ophold i Rusland eller andre fredelige lande.

Fængslingen skal kunne vare op til syv dage, og den skal sikre, at asylansøgerne ikke forsvinder, før de kan sendes ud af Norge. Det skriver norske VG.

»Den nuværende udfordring er, at de er placeret på forskellige modtagecentre i landsdelen uden at have begrænset deres bevægelsesfrihed. Når man ved, at afslagsprocenten (på asyl, red.) bliver ekstremt høj, er risikoen for, at de forlader centret og forsvinder ud i samfundet, alt for stor,« siger den norske justitsminister, Anders Anundsen, til VG.

Initiativet er især tiltænkt de mellem 4.000 og 5.000 personer, som de seneste par måneder er kommet til Norge fra Rusland via grænseovergangen ved Storskog.

»Flertallet af dem, som krydser grænsen, flygter ikke fra borgerkrig og forfølgelse. Tidligere på efteråret udgjorde syrere flertallet. Men nu ser vi, at langt over halvdelen er fra andre lande som Afghanistan og Pakistan. En stor andel er enlige unge mænd. De færreste har krav på beskyttelse,« sagde statsminister Erna Solberg ifølge VG fredag, da hun præsenterede lovforslaget.