Norge strammer kontrol og bevogtning

Norsk politi har fået tilladelse til at indsætte militære enheder som del af beredskabet mod et terrorangreb, der ifølge norsk TV kan komme mandag.

Som følge af den forhøjede terrortrussel patruljerer bevæbnede politistyrker på særligt udsatte steder, bl.a. her ved Oslo S, hovedstadens centrale jernbanestation. Foto: Heiko Junge/NTB Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adgangen til Norge og overvågningen af potentielle terrormål i de større norske byer blev i går strammet yderligere.

Ved de norske grænser skal både turister og norske statsborgere nu fremvise pas eller anden gyldig legitimation, hvilket skabte store frustrationer hos nordmænd på vej hjem til Norge i weekenden.

I Frederikshavn strandede en gruppe teenagere, der havde deltaget i en fodboldturnering, fordi fodboldholdet kun havde ID-kort fra banker med sig.

Ifølge den statslige TV- og radiostation, NRK, måtte norsk politi i går præcisere, at det er tilstrækkeligt at fremvise for eksempel et bank-ID med billede, førerbevis eller lignende, der kan sandsynliggøre den rejsendes identitet.

»Vi har ikke bedt andre lande om at kontrollere de rejsendes identitet. Det gør vi i Norge,« lød det i går fra det norske politis talsmand, J.S. Stamnes.

Danske færgeselskaber begyndte også på eget initiativ at undersøge passagerernes bagage grundigere. Fjord Line, der sejler mellem Hirtshals og Norge, kontrollerer nu 20 procent af bagagen mod normalt to-fem procent.

Norsk politi fik i går desuden regeringens tilladelse til at bruge norsk forsvar som del af beredskabet mod et terrorangreb, der ifølge norsk TV 2 kan ramme mandag.

Blandt andet har norsk politi bedt om at få enheder fra Hjemmeværnet stillet til rådighed blandt andet til at bevogte særlige bygninger. Desuden er norske specialoperationsstyrker samt militære helikoptere i beredskab.

Politiet beordrede i går også luftrummet over Bergens centrum lukket for anden trafik end militærets og politiets fly.

»Hensigten er at få kontrol over det ukontrollerede luftrum,« forklarede Gustav Landro fra Hordaland politidistrikt.

Ifølge NRK er det blandt andet tilstedeværelsen af mange gæster i byen i forbindelse med »Tall Ships Race«, der har fået norsk politi til at øge kontrollen med luftrummet.

Øget tjek af passagerer i København

Bilerne holdt lørdag i kø ved DFDS Seaways’ terminal i Nordhavn i København.

Nogle af passagererne oplevede et grundigere tjek end på vejen ud, for personalet på Oslobåden havde ligesom Fjord Line skærpet sikkerheden en smule. Der er indført øget tjek af biler og bagage, men hvor ofte, de tjekker, vil DFDS Seaways dog ikke oplyse af hensyn til sikkerheden.

Rederiet har dog ikke øget tjek af ID, da man i forvejen skal vise billed-ID for at komme ombord på færgen. De har ikke informeret kunderne om det øgede sikkerhedsberedskab, da proceduren ikke er ændret på anden måde end et grundigere tjek.

Sigrun Voigt Medbøe har været på ferie i København siden tirsdag. Hun havde ikke hørt om terrortruslen, før hendes datter kontaktede hende i går for at fortælle, at hun kunne få problemer med at komme hjem, hvis de ville kræve at se pas. Sigrun Voigt Medbøe havde ikke fået besked fra DFDS Seaways om proceduren, så hun var en lille smule nervøs for, om hun kunne få lov at komme med færgen.

»Jeg havde slet ikke hørt noget om det. Når jeg er på ferie, holder jeg ferie. Så tjekker jeg slet ikke computer eller nyheder. Så cutter jeg forbindelsen til omverdenen. Men i værste fald får jeg en længere ferie. Det ville ikke gøre mig noget, for jeg kan godt lide København. Så det bliver spændende at se, om jeg får lov at komme med, men mon ikke,« siger Sigrun Voigt Medbøe.

Fire unge norske gutter, Sindre Hoff, Vegard Mellum, Sigurd Cottis og Øyvind Ørsnes, havde ligesom Sigrun Voigt Medbøe været på ferie i Danmark. Det var dog kun Sindre Hoff, der havde hørt om terrortruslen og den skærpede sikkerhed.

»Det er måske en lille smule overdrevet, at de lukker grænserne. Men på den anden side kan jeg godt forstå det, når det er for at undgå et terrorangreb,« sagde Sindre Hoff.

Norsk politi: Trusselsbilledet er uændret

Det norske politi opretholder det nuværende beredskab foreløbig. På et pressemøde lørdag i Oslo fastslog politidirektør Odd Reidar Humlegård, at trusselsbilledet er uændret.

»Det er egentlig gode nyheder. Der er fortsat større sandsynlighed for, at der ikke sker noget, end at der sker noget,« sagde han ifølge NRK.

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, arbejder intensivt for »så hurtigt som muligt at verificere eller afkræfte de informationer, som situationen bygger på,« tilføjede politidirektøren.

Politiet har modtaget de ressourcer, der er nødvendige for at håndtere beredskabet, ligesom politiet har fået de beføjelser, som det har behov for, tilføjede Humlegård.

Det norske politi er også særdeles tilfreds med adgangen til at trække på forsvarets ressourcer.

Det norske politi øgede sit beredskab og tilstedeværelse ved grænser og i byerne torsdag, da chefen for den norske efterretningstjeneste, Benedicte Bjørnland, fortalte nordmændene, at der var risiko for et terrorangreb af en gruppe med tilknytning til Syrien. Omkring 50 krigere fra Norge er rejst til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

Søndag vil det norske politi på ny vurdere, om der skal ske ændringer i beredskabet.

49 terrorangreb afværget i sidste øjeblik

Siden 2008 er der blevet afværget 49 forsøg på terrrorangreb i Europa i sidste øjeblik. Det viser en opgørelse, som den norske forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Petter Nesser, har udarbejdet, og som norsk TV 2 har bearbejdet.

Ifølge opgørelsen blev tre personer anholdt i Frankrig så sent som i denne måned under mistanke for at rekruttere krigere til Syrien og for at planlægge angreb i Frankrig. To af de pågrebne havde tilbragt tre måneder i Syrien.