Norge stopper økonomisk støtte til GGGI

Den nye norske regering har valgt at fastfryse 60 millioner kroner til klimaorganisationen GGGI efter kritikken om misbrug af offentlige midler og den danske formands rejser på første klasse.

Lars Løkke Rasmussen fremlægger bilag i GGGI-sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

NORGE: Efter det danske stormvejr om klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI) har Norge har valgt at fastfryse den økonomiske støtte til organisationen.

Den netop afgåede norske regering indgik et samarbejde med GGGI sidste år og har bundet sig til et bidrag på 84 millioner norske kroner til to specifikke projekter over en fireårig periode. Efter planen skal Norge også bidrage med 60 millioner norske kroner som grundstøtte til GGGI over to år.

Men nu har Norges nye miljøminister, Tine Sundtoft fra partiet Høyre, altså besluttet at tilbageholde støtten.

»Der er ingen tvivl om, at der er kommet forhold om GGGIs nære fortid, dengang det var en sydkoreansk NGO, frem, som gør det naturligt at se på, hvordan man kan forbedre systemerne til økonomistyring,« siger Sundtoft til Aftenposten.

Den norske reaktion kommer, efter at organisationens danske formand, Lars Løkke Rasmussen, har været udsat for kraftig kritik for at have foretaget rejser på første klasse i organisationens tjeneste. Samtidig er det kommet frem, at GGGI har været kritiseret af den sydkoreanske rigsrevision for misbrug af offentlige midler.

»Regeringens udgangspunkt er, at støtte, som udbetales til internationale organisationer, skal bruges mest effektivt,« siger Tine Sundtoft til Aftenposten.

»Jeg er blevet bekendt med, at Danmarks udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), nu ønsker en gennemgang, før Danmark vurderer sin fortsatte støtte til GGGI fra 2014. I den nuværende situation lyder det fornuftigt. Det vil, før vi udbetaler den norske grundstøtte, give os svar på, hvor langt GGGI er kommet i arbejdet med at indføre de reformer og tiltag, som bringer organisationen til et niveau, som er sammenligneligt med andre internationale institutioner,« siger den norske miljøminister.