Norge steger i sin egen smørkrise

En bakke smør koster nu op til 800 kr. i Norge, hvor en russer netop er blevet anholdt med 90 kilo smuglersmør i lastbilen.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En russer er på vej over grænsen til Norge med 90 kg smuglersmør i lastbilen. Den mest ulovlige slags smør, der findes. Det lyder som en tagline til verdens dårligste film, men det er virkeligheden i Norge, hvor en russer netop er blevet stoppet, fordi han prøvede at smugle smørret ind på norsk territorium.

Den gode gamle mikroøkonomiske teori om udbud og efterspørgsel, har en god forklaringskraft i Norge i disse dage. For hvad sker der, når et land løber tør for smør i den julemåned, hvor de fleste som regel tager et kilo eller to på?

Smørkaos!

Priserne på det fedtede og velsmagende produkt er steget radikalt, og desperate nordmænd er villige til at betale 800 kroner kiloet. Derfor er der opstået et sort marked for smør.

Fedt dig ikke ind

I Norge advares borgerne nu mod at fedte sig ind i noget gris. ”Mattilsynet” og norske smørproducenter advarer kunder mod at købe smør fra fremmede.

- Mad bør købes af professionelle sælgere og ikke fra privatpersoner, oplyser sektionschef Atle Wold fra Mattilsynet til avisen VG.

En lignende udtalelse kommer fra kommunikationschefen for den norske smørproducent Tine.

- Jeg vil opfordre folk til ikke at købe smørprodukterne, som sælges på nettet. Du kan ikke vide om varerne er opbevaret ordentligt, og om de er blevet fragtet på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, siger Lars Galtung til VG.

Tænk på din næste

Julen er næstekærlighedens tid og flere dagligvarebutikker i Norge har lavet restriktioner på, hvor meget smør den enkelte kan købe. Der er simpelthen gået hamstring i smørmarkedet.

- Det er meget uheldigt, men der er folk, som udnytter smørmanglen. De køber en masse smør i butikkerne med intentionen om at videresælge til en langt, langt højere pris. Vi har hørt om folk, der fylder hele varevogne med smør. Derfor beder vi alle om at vise mådehold, siger Lars Galtung.

Det deres egen skyld

Det er Norges egen skyld, at landets borgere steger i sin egen smørmangel. Et overforbrug af smør har nemlig resulteret i krisen. I oktober måned øgede landet sit smørforbrug med 27 procent sammenlignet med sidste år, ifølge VG. Dermed har smørproduktionen nået et leje, som mælkebønderne ikke har nået at forberede sig på.

- Jeg kunne let have øget mælkeproduktionen med over 20 procent, hvis kvoterne var blevet opjusteret. Og det er jeg sikker på, at tusindvis af andre bønder også kunne have gjort, siger mælkebonden Karl Emil Grina fra Lunner i Oppland, ifølge VG.

Mælkebønderne i Norge er nu gale, fordi mange har slagtet deres køer, og derfor ikke har mulighed for at levere mere mælk, end de i forvejen gør.

Udenlands smør skal redde julen

For at redde julemiddagen hos nordboerne er tolden på smør sat ned fra 25 norske kroner for et kilo til 4 kroner. Man håber, at det kan hjælpe nordmændene med at skaffe udenlandsk smør til jul.

Den danske smørproducent Arla har allerede meddelt, at de ikke har planer om at levere mere smør til de norske dagligvarebutikker.

Med andre ord er det ikke super fedt at holde jul i Norge i år.