Norge slår alarm: Dansk 'Helvedesfisk' på vej

Den norske avis, VG, advarer mod den ekstreme smerte som fjæsingen kan forårsage. Dansk ekspert maner dog til ro.

Den norske avis Verdens Gang advarer på forsiden mod 'helvedesfisken'. Og den værste af slagsen kommer fra Danmark. (Foto: Affotografering af VGs forside) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fjæsingen, med de giftige rygfinner, kommer i stimer fra de danske farvande og er en potentiel trussel mod norske strandgæster. Hundredvis af badende nordmænd kan ende med ekstreme smerter, hvis de træder på fisken. Det skriver VG. Sølvi Strand fortæller til den norske avis, at hun gennemgik et sandt smertehelvede, efter at have brækket nakken på en fjæsing i forbindelse med en fisketur sidste søndag.
- Det er en ren glæde at føde et barn i forhold til, siger den 44-årige nordmand til VG, efter at fjæsingens gift havde sendt stråler af gift fra hænderne og ud gennem kroppen.

Det er især nordmænd, der bader ved de sydlige kyster mod Skagerrak, der skal passe på ikke at træde på fjæsingen. Fjæsingen plejer at holde sig på dybt vand, men det kan hænde, at de trækker ind mod kyster og ligger sig lige under sandoverfladen, oplyser det norske Havforskningsinstitut. Sådan forholder det sig også med fjæsingen i de danske farvande. Men selvom fjæsingens gift i sidste ende kan forsage åndedrætsbesvær, kramper og skadede blodceller, skal man altså ikke tage den norske alarm så seriøst, mener Fritz W. Köster, der er direktør ved DTU Aqua.

- I Danmark er det en almindelig fisk. Der er mange flere fjæsinger i Danmark end i Norge, og vi er mere vant til at håndtere fjæsingens gift. Man skal ikke tage fjæsingen så alvorligt. Men hvis man træder på en fjæsing, skal man selvfølgelig vide, hvad man skal gøre, siger Fritz W. Köster.

Men hvorfor slår de så alarm i Norge?

- Fordi de ikke er vant til fjæsingen. Fjæsingen er på det seneste begyndt at bevæge sig længere nordpå, og så stifter flere nordmænd bekendtskab med den. Det er lidt det samme som dem, der ikke er vant til at se skorpioner til daglig - som de for eksempel er i Spanien, siger han.

Hvis du træder på en fjæsing, eller på anden måde får dens gift ind i kroppen, skal du holde stikstedet i så varmt vand som muligt i op til 90 minutter, indtil smerten er væk. Søg derefter egen læge.