Norge hæver trusselsniveau efter skyderi i Oslo

Den mand, der er sigtet for drab og terror i Oslo, var i politiets søgelys på grund af mulig radikalisering.

Arkivfoto: Det norske politis efterretningstjeneste hæver trusselsniveauet efter dødeligt skyderi i Oslo natten til lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAVAD PARSA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo natten til lørdag.

Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde lørdag eftermiddag.

»Skyderiet i Oslo centrum natten til lørdag gør, at PST hæver terrortrusselsniveauet fra ordinær til ekstraordinær trusselssituation,« siger han ifølge mediet VG.

Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen.

PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set, at terrorhandlinger har potentiale til at inspirere andre.

Men samtidig understreger efterretningstjenesten, at der ikke er nogen oplysninger, der tyder på, at der er planlagt flere angreb.

På pressemødet siger Roger Berg videre, at den 42-årige mand, der er anholdt og sigtet for drab, drabsforsøg og terror, er kendt af PST.

Han hedder Zaniar Matapour, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Manden har en lang historik med vold og trusler, og han var muligvis radikaliseret. PST betragter skyderiet som en ekstrem islamistisk terrorhandling, skriver NTB.

»PST har haft kendskab til gerningspersonen tilbage til 2015 med bekymring om, at han blev radikaliseret i et ekstremt islamistisk kontaktnetværk i Norge,« siger PST-chefen ifølge VG.

Så sent som i maj havde PST samtaler med manden. Baggrunden var, at han havde vist interesse for ytringer, der af nogle opleves som en krænkelse af islam.

»Det blev ikke vurderet i disse samtaler, at gerningspersonen havde voldsintention, men PST er bekendt med, at gerningspersonen har haft udfordringer knyttet til psykisk helbred,« siger Roger Berg.

Den 42-åriges mentale sundhed har også været i fokus i tidligere retssager, hvor han har været en part, skriver NTB.

Oslos politi har ligeledes udtalt, at spørgsmålet om eventuelle psykiske problemer er en af de hypoteser, som efterforskerne vil afklare.

Skyderiet kostede to mennesker livet. 21 blev såret, heraf ti alvorligt.

Dødsofrene er to mænd i 50'erne og 60erne.

Masseskyderiet var rettet mod to barer i Oslo. Først angreb gerningsmanden baren Per på Hjørnet, hvorefter han gik lidt ned ad gaden og skød mod gæster på London Pub.

Sidstnævnte er Oslos mest kendte bar for LGBT-personer.

Det begyndte klokken 01.15. Den 42-årige blev anholdt klokken 01.19.

Politiet oplyser, at det har beslaglagt to skydevåben.

/ritzau/NTB