Norge fjerner støtte til Islamisk Råd

En stigende mangel på tillid til Islamisk Råd Norge får nu Norges kulturminister til at fjerne den årlige millionstøtte til organisationen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Fold sammen
Læs mere
Foto: Valentin Faluraud
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er slut med at støtte organisationen Islamisk Råd Norge, der indtil nu har modtaget omtrent en million danske kroner i årlig støtte fra den norske stat. Det skriver det norske medie NRK.

Landets kulturminister, Linda Hofstad Helleland fra partiet Høyre (højre), mener nemlig ikke længere, at der er tilstrækkeligt grundlag for at opretholde støtten, da »tilliden ikke længere er til stede«.

»Der er væsentlig tvivl om, hvorvidt Islamisk Råd Norge er i stand til at varetage sine opgaver som en brobyggerorganisation og bidrage til samarbejde og en styrkelse af dialogen, hvilket der er et stort behov for,« siger Linda Hofstad Helleland til NRK.

Tidligere i år hasteindkaldte hun Islamisk Råd Norge til et møde, efter at det blev offentligt kendt, at organisationen havde ansat den niqab-bærende Leyla Hasic til at styre kommunikationsarbejdet.

Indtil nu har Norges kulturdepartement holdt støttekroner til organisationen tilbage. Man besluttede nemlig at holde den halvårlige støtte for 2017 tilbage i juli, da en helhedsvurdering resulterede i manglende tillid. Den tillid er ikke kommet tilbage, hvorfor den norske stat nu vælger ikke at udbetale støtten.

»Udgangspunktet er, at Kulturdepartementet har som opgave at sørge for, at fællesskabets penge bruges på en rigtig måde, og at man opnår det, der er formålet med midlerne. Det mener vi ikke er tilfældet (med Islamisk Råd Norge, red.). Derfor ønsker vi, at andre kan gøre dette vigtige arbejde,« siger Linda Hofstad Helleland til NRK.

Islamisk Råd Norge har været i en del modvind. Da kulturministeren i juli besluttede at holde den halvårlige støtte tilbage, tilsluttede flere af landets muslimske ledere sig kulturministerens beslutning og udtrykte sin støtte til den. Og 29. september meldte fem store moskeer og organisationer sig ud af Islamisk Råd Norge, da de var bekymrede over organisationens retning.

Også en opsigelse af samarbejdet med halalkødproducenten Nortura har ført til, at organisationen har mistet en indtægt på omtrent 800.000 kroner årligt. Manglende tillid var også årsagen til denne opsigelse.