Norge bliver lammet af storstrejke

Hospitaler, offentlig trafik, skoler og børnehaver i Norge rammes onsdag af en storstrejke. Det skyldes et regeringsforslag om nye arbejdsmarkedsregler.

Norge lammes fra onsdag eftermiddag af storstrejke. Fold sammen
Læs mere
Foto: TERJE BENDIKSBY

NORGE: Nordmændene må finde alternativer til den offentlige transport og være klar til at tage imod Petter og Kine, når de bliver sendt tidligt hjem fra skole onsdag. De ansatte fra en række større fagforbund nedlægger nemlig arbejdet i en politisk strejke.

Fagforbundene har varslet flere end 120 aktioner fra Svalbard i nord til Lindesnes i syd under strejken. Den ventes at lamme den offentlige trafik - herunder også flytrafikken - i Norge mellem klokken 14 til 16 onsdag. Også de ansatte i en række private virksomheder og offentlige institutioner vil nedlægge arbejdet.

Det sker ifølge nrk.no i protest mod et forslag fra den norske regering om nye regler på arbejdsmarkedet.

Det er op til hver enkelt skolelærer, børnehavepædagog og lufthavnsmedarbejder, om de vil indstille arbejdet. Ligeledes er det op til buschaufførerne selv, om de vil svinge bussen ind til siden og holde stille under strejken. I Oslo ventes de fleste busser at gå i stå under strejken.

»Vi ved ikke, hvilke busser der vil køre eller ej, så vi opfordrer folk til at spørge chaufføren, før de går om bord,« siger pressemedarbejder Gro Janborg fra Ruter, der står bag den kollektive trafik i Oslo og Akershus.

Under strejken vil der ikke lette fly fra en lang række norske lufthavne. Til gengæld vil flyene de fleste steder lande efter planen. Både SAS og Norwegian tilbyder passagerer at ændre deres billetter til andre afgange, hvis de skulle være lettet under strejken.

»Alle berørte får besked via SMS. Folk skal ankomme i god tid og følge op på de oplysninger, vi offentliggør på vores hjemmeside,« siger Lasse Sandakerveien Nilsen fra Norwegian til nrk.no.

Al togtrafik i hele landet er indstillet mellem klokken 15 og 16. Tog, der har forladt stationen, vil også holde stille i dette tidsrum. NSB varsler på forhånd forsinkelser, efter strejken slutter klokken 16.

Også de norske hospitaler vil blive ramt af strejken. Dog vil al akut hjælp fungere som normalt.

Regeringen kritiseres blandt andet for at ville indføre en generel adgang til midlertidige ansættelser. I dag er hovedreglen, at midlertidigt ansatte kun kan blive ansat som vikarer ved sygdom eller som projektmedarbejdere ved et midlertidigt behov.