Norge begraver første offer efter massakre

Fredag begraves Bano Rashid som den første efter Breivik-massakren på Utøya. Den unge politiker blev 18 år.

Den 18-årige Bano Rashid var ikke bange for at ytre sig. Med koldt blod gjorde Anders Breivik hendes tavs under massakren på Utøya. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX NORWAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norge tager fredag endnu et skridt på vejen mod at vende tilbage til et normalt liv, når 18-årige Bano Rashid, som den første efter sidste uges massakre på øen Utøya og bomben i Oslo, bliver begravet. Hun blev et af mindst 68 ofre for Anders Bering Breiviks kugler.

Det beretter Norges statslige radio- og tv-station NRK.

Bano Rashid, som er født i Kurdistan, var aktiv i den politiske organisation Nesodden Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF). Hun kom til Norge sammen med familien i 1996 efter at være flygtet fra Irak.

I Norge var hun tryg. Ingen bomber - ingen trusler. Men det ændrede sig den 22. juli, da hun var på en ellers festlig og seriøs politisk sommerlejr på øen Utøya sammen med sin søster, som undslap massemorderens kugler.

Svaret er mere kærlighed

Og nu en uge efter terrorangrebet må Beyan Rashid begrave sin datter. Der bliver tale om en ceremoni, som er både kristen og muslimsk.

- Svaret (på terrorangrebet, red.) er ikke had, men mere kærlighed, siger hendes mor Beyan Rashid til VG Nett.

Bano Rashid var kendt som en dygtig elev, og som en person med stort engagement i samfundet. Hun var vellidt blandt vennerne og havde styr på, hvad hun ville med sit liv.

Den aktive ungdomspolitiker havde planlagt at uddanne sig til jurist for derefter at gå efter en plads i Stortinget - Norges svar på Folketinget.

- Hun var meget bevidst om, hvad hun stod for og havde viljen og evnen til at få det igennem. Hun var også en fantastisk positiv og hjertevarm pige, siger Nina Sandberg, ordfører i Arbeiderpartiet på Nesodden.

- Hun stod for det bedste i det flerkulturelle Norge. Så det er et voldsomt slag for os, fortsætter hun.

Den 18-årige Bano Rashid var ikke bange for at ytre sig. Hun havde et stærkt engagement i sagen om Kurdistan og fik overtalt AUF til at anerkende Kurdistan.

Hun havde også planer om et samarbejde mellem AUF'ere og kurdiske ungdomspolitikere.

/ritzau/

Web-tv: