Nordmand mistænkes for cellekammerats død i Congo

Sagen om to dødsdømte nordmænd i congolesisk fængsel tager ny dramatisk drejning.

Joshua French og Tjostolv Moland Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

DR CONGO: Myndighederne i Den Demokratiske Republik Congo mistænker ifølge de norske aviser VG og Fædrelandsvennen den ene af to dødsdømte nordmænd, Joshua French, for medvirken til sin cellekammerat Tjostolv Molands død i et fængsel i hovedstaden Kinshasa.

Søndag morgen fandt Joshua French sin cellekammerat død og betragtes nu som mistænkt, men hans advokat, Hans Marius Graasvold siger til VG, at »han stiller sig helt uforstående overfor det og mener, det er fuldstændigt meningsløst. Vi oplever det her som en dobbelt krænkelse af ham«.

De to forhenværende lejesoldater Joshua French og Tjostolv Moland blev i 2009 dømt til døden for drabet på deres chauffør, Abedi Kasongo, men har hele vejen igennem nægtet sig skyldige. En ankesag førte til, at dødsdommen blev stadfæstet, men nordmændene har ikke anket i håb om at blive overflyttet til Norge.

VG har haft adgang til Joshua French i fængslet og citerer ham for at sige, at han »er i chok«, »det, der er sket er ufatteligt«, og »at det er et stort tab«. Samtidig giver han også udtryk for, at »det er naturligt, at der kommer en efterforskning« i betragtning af, at den ene af to mænd i en celle dør.

Joshua French, der nu sidder i celle med ti andre, har til fængselsdirektøren fortalt, at han sov på det tidspunkt, hvor Tjostolv Moland døde.

De norske myndigheder sender nu kriminalteknikere og retsmedicinere til DR Congo, dels for at foretage tekniske undersøgelser i cellen, men også for at obducere Tjostolv Moland.