Nordmand får 14 år for spionage i Rusland: Nu satser han på Putins nåde

Tirsdag faldt dommen over norske Frode Berg. Han fik 14 år i russisk fængsel og et stempel som spion. Alligevel lurer et håb om, at præsident Putin vil vise sig fra sin barmhjertige side.

Nordmanden Frode Berg er dømt til 14 år i russisk fængsel for spionage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Zmeyev/AFP/Ritzau Scanpix

Alle vidste, hvad der ville ske.

For de fleste forsvandt alt håb om, at den 63-årige nordmand Frode Berg kunne undgå russisk fængsel, da han sidste år selv åbnede munden og fortalte, at han havde udført arbejde for den norske efterretningstjeneste i Rusland. For de sidste, Frode Bergs kone, børn og venner, forsvandt håbet lidt efter lidt gennem de 16 måneder, han nu har siddet fængslet i Rusland.

Siden da har det kun været et spørgsmål om, hvor mange år han skulle sidde indespærret. Tirsdag formiddag, to timer forsinket, blev Frode Berg ført ind i retssalen i håndjern og placeret bag et glasbur inde i lokalet med politibetjente foran sig og bag sig. Efter kun 15 minutter faldt dommen over nordmanden:

14 år i fængsel. Præcis den dom, anklagemyndigheden bad om. Han skal afsone i en fængselskoloni og har dermed fået den strengest mulige straf for sine handlinger.

Forinden var Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, godt klar over, at hans klient ikke ville blive frikendt. Han havde dog fundet 10-12 år mere »naturligt«, sagde han efter dommen.

»Vi fortsætter ad samme spor, og jeg er ret sikker på, der kommer en løsning inden længe,« sagde Brynjulf Risnes.

Sammen med sin russiske kollega Ilja Novikov arbejder han nu på at få Frode Berg benådet. I løbet af sagens retsmøder har de anmodet om løsladelse mod kaution eller husarrest til Frode Berg, og den norske ambassade har tilbudt at leje en lejlighed til ham i Moskva, hvor han kunne afsone sin husarrest.

Men anmodningerne blev afvist. Nu handler det om at hjælpe den 63-årige nordmand diplomatisk og ikke juridisk, sagde Ilja Novikov til de mange fremmødte journalister – hovedsageligt norske, men også en håndfuld russiske.

»En aftale mellem Norge og Rusland er det bedste håb,« sagde han.

I sidste uge udtalte Vladimir Putin, at han ikke kan benåde en mand, der ikke er dømt. Men det er Frode Berg nu. Og Brynjulf Risnes er håbefuld.

»Jeg tror ikke på, at de russiske myndigheder er interesserede i, at Frode skal sidde mange år i et russisk fængsel,« sagde han.

Anholdt med mystiske konvolutter og 3.000 euro i kontanter

Helt konkret er Frode Berg dømt for spionage – for at have forsøgt at skaffe militære hemmeligheder om russiske atomubåde.

Han blev taget på fersk gerning 5. december forrige år med to mystiske konvolutter: den ene med 3.000 euro i kontanter – den anden med instrukser og en adresse.

Han har indrømmet, at han en håndfuld gange fra 2015 til 2017 har rejst til Rusland for at levere breve. Men Frode Berg har holdt fast i, at han ikke har kendt til opgavernes formål, og han kalder derfor sig selv kurer og ikke spion.

Operationen er blevet kaldt »amatøragtig«, Frode Berg selv »en meget dum spion«, og hele sagen har været pinlig for den norske regering.

Men der er meget, vi ikke ved: Hvorfor valgte Frode Berg at rejse til Rusland og overlevere konvolutter, hvis han – som han påstår – ikke vidste, hvad der var i dem?

Han har udtalt, at han følte sig presset til at udføre kurerarbejdet, men hvad har kunnet presse ham til at risikere så meget?

Og hvorfor indrømmede han sine handlinger?

Meget står stadig ubesvaret hen. Fremmødte journalister i retssalen ved domfældelsen forsøgte at få Frode Berg til at besvare spørgsmålene, men de blev gennet ud af politiet.

Frode Berg svarede ikke på ét eneste spørgsmål.

Gennem sine advokater sagde Frode Berg, at han ikke vil anke dommen, men at han regner med, at hans regering vil arbejde med hans sag diplomatisk.