Nordmændenes kørekort skal granskes efter korruptionssag

Før 1. september 2014 kunne man få norsk kørekort uden at tage teori- eller praktisk prøve, viser rapport.

Norske kørekort udstedt for mere end tre år siden skal granskes efter afsløring af korruption. Free/Mikhaylov Oleg Fold sammen
Læs mere

Nordmænd, der har fået kørekort før 1. september 2014, skal have tjekket, om kortet er udstedt efter reglerne.

Opgaven ligger på det norske Vegdirektoratets bord. Det kommer frem i en intern rapport om korruption på et trafikkontor i byen Arendal i det sydlige Norge.

I rapporten bliver det beskrevet, at det for godt tre år siden var muligt for sagsbehandlere på trafikkontorer rundt om i Norge at udstede kørekort, uden at hverken teoriprøven eller den praktiske prøve var bestået.

Afsløringen kom frem, da avisen Agderposten i foråret skrev, at en ansat ved kontoret i Arendal var blevet sigtet for korruption.

Personen skulle på et tidspunkt mellem 2012 og 2014 have udstedt et udvidet kørekort til en konkursramt og korruptionssigtet forhandler af brugte biler i Arendal.

»Sagsbehandleren ved Arendals trafikkontor udnyttede manuelle processer og arbejdsgivers tillid til at begå bedrageri,« skriver revisorer i den interne rapport til det statslige vejvæsen.

Det bliver også beskrevet, hvordan der fejlagtigt kunne udstedes kørekort, og at de ansatte kunne udstede kort til sig selv. Desuden bliver der peget på forfalskede salgsrapporter og modtagelse af uberettigede fordele.

Regionvejchef Kjell Inge Davik siger til avisen Fædrelandsvennen, at han er overrasket over, at undersøgelsen har fundet så mange huller i systemerne.

»Vi skal have lukket de huller, vi kan. Flere tiltag skal vurderes på nationalt plan. Det er en læring, vi tager med os videre,« siger han.

Før 1. september 2014 skulle sagsbehandlere ved trafikkontorerne selv lægge oplysninger fra en række andre systemer ind i registret over kørekort.

Der var ingen automatisk kontrol af oplysningerne, og ifølge revisionsrapporten var det derfor muligt at udstede kørekort, uden at teoriprøven eller den praktiske køreprøve faktisk var bestået.

Både bilforhandleren og sagsbehandleren, der siden afsløringen er blevet fyret, er sigtet for grov korruption. De nægter sig begge skyldige.

/ritzau/