Nordmænd vil fejre 100-årsdag på Sydpolen

10 dage forsinket er Norges største sydpolsekspedition nået til Antarktis. Målet er polpunktet 14. december.

Ekspeditionen, der foretages i forbindelse med Nansen/Amundsen-jubilæet, markerer, at det er 100 år siden, at Roald Amundsen nåede frem verdens sydligste punkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf ukendt / ejer: Norsk N
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske sydpolsekspedition er efter godt en uges forsinkelse landet sikkert på Antarktis' Union Glacier. Dårligt vejr har forhindret de fire ekspeditionsdeltagere i at nå frem til deres udgangspunkt på det sydligste kontinent.

- Ekspeditionen landede på Union Glacier fredag klokken 15.45 (klokken 22.45 dansk tid) efter en fire timer lang flyvetur fra Chile. Beskeden er, at vejret er fantastisk med 28 minusgrader og næsten vindstille, siger Marte Lundberg til nyhedsbureauet NTB.

Hun er presseansvarlig for den største af de norske sydpolekspeditioner, hvis mål er at nå frem til polpunktet på 100-års-dagen for den norske polarforsker Roald Amundsens flagplantning 14. december 1911.

Ekspeditionens deltagere er direktør Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle, begge Norsk Polarinstitutt, skiløber Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim har måttet vente på bedre vejr i over en uge i den chilenske by Punta Arenas.

- Planen er at nå et fly videre til udgangspunktet i Hvalbukta, hvilket næppe sker før søndag, siger Marte Lundberg.

Som udgangspunkt har 100-års-ekspeditionen planlagt at bruge lige så lang tid som Roald Amundsen til at nå frem til polpunktet, nemlig 57 dage. Ekspeditionen, der foretages i forbindelse med Nansen/Amundsen-jubilæet, markerer, at det er 100 år siden, at Roald Amundsen nåede frem verdens sydligste punkt.

Med i flyet til Union Glacier var to andre norske og en australsk sydpolsekspedition. Den ene af de norske ekspeditioner begynder noget længere mod syd på 82 grader. Til gengæld medbringer de tre deltagere samme udrustning som Amundsen, træski og tunge træslæder.

De sidste to norske ekspeditioner består af enkeltpersoner, som agter at løbe alene på ski til polpunktet. De ekspeditioner, der når frem til 14. december vil møde Norges statsminister, Jens Stoltenberg.

Han har planer om at rejse til den amerikanske forskningsstation Amundsen-Scott South Pole Station ved polpunktet for at tage imod ekspeditionerne.

/ritzau/NTB