Nordmænd forventer dødsstraf i dag

De to nordmænd, der er anklaget for mord, drabsforsøg, spionage og væbnet røveri i DR Congo, får deres straf i dag. De har dog mulighed for at anke dommen til en højere retsinstans.

Nordmændene Tjostolv Moland og Joshua French får deres dom i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vegard Vatn / Reuters

For norske Joshua French og Tjostolv Moland er der ikke så meget at rafle om. De er overbeviste om, at de senere i dag bliver idømt dødsstraf ved en militærdomstol i byen Kisangani i Den demokratiske Republik Congo.

- Jeg tror, vi blir dømt skyldige på alle punkter, har Joshua French ifølge den norske avis Aftenposten udtalt allerede da retssagen gik i gang 19. august.

Heller ikke deres forsvarsadvokat, André Kibambe har tillid til, at de går fri af anklagerne.

- Dommen er klar, men dommerne skal have den godkendt af deres overordnede, sagde André Kibambe til Aftenposten.no aftes.

Kunne købe sig fri af anklager
Ifølge anklagemyndigheden dræbte de to nordmænd deres chauffør, Abedi Kasongo med skud i maj måned. Siden da er anklageskriftet udvidet med anklager om spionage, organisering af kriminel aktivitet, og væbnet røveri. Dermed står de to norske statsborgere, der har en fortid i Norges eneste professionelle hærenhed, Telemark bataljonen, til dødsstraf.

French og Moland nægter sig skyldige i alle anklager og har afvist at udtale sig i retten, da de betragter sagen som et stort justitsmord.

Nordmændenes forsvarsadvokat har endda bekræftet overfor Aftenposten, at han skulle have modtaget et tilbud at få fjernet nogle af tiltalepunkterne i anklageskriftet for 30.000 dollar. Det har han dog afvist at tage imod, understreger han overfor Aftenposten.

I stedet har forsvareren allerede skrevet anken, så sagen kan komme videre i retssystemet så hurtigt som muligt. French og Moland har nemlig mulighed for at anke sagen til en højere domstol i Kisangani. Og hvis de dømmes der, kan sagen ankes til DR Congos militære højesteret i hovedstaden Kinshasa.

Hvis Joshua French og Tjostolv Moland bliver idømt dødsstraf, kan de trøste sig med, at Congo trods flere dødsdomme ikke har henrettet nogen siden 2003. Til gengæld risikerer de at ende i fængsel på ubestemt tid.

Håber på diplomatisk løsning
Sagen bliver fulgt på sidelinjen af det norske udenrigsministerium, der har en repræsentant siddende i Kisangani. Joshua French håber på, at sagen på sigt kan løses via diplomatiet.

- Som jeg ser det, må Udenrigsministeriet kræve en udleveringsaftale, de kan ikke leve med at to nordmænd sidder som gidsler i Congo, siger French til nrk.no.

Umiddelbart har den norske stat dog ingen udleveringsaftale med DR Congo, men French og Moland håber alligevel på, at de med en fængselsdom ikke ender i et af Kinshasas fængsler.

- Det kommer til at blive hårdt og rådt i Kinshasa, og der vil udenrigsministeriet ikke kunne garanterer for vores sikkerhed, siger French til nrk.no.