Nordkoreas sabelraslen møder fordømmelse verden over

FNs sikkerhedsråd hasteindkaldt efter Nordkorea tester mellemdistancemissil i retning mod Japan.

Nordkoreas seneste missiltest vækker nervøsitet i nabolandet Sydkorea, hvor testen var topnyhed i de lokale medier. EPA/KIM HEE-CHUL Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HEE-CHUL

»Provokerende« og »absolut utåleligt«. Nordkorea møder fordømmelse verden over for sin seneste missiltest.

Ifølge Nordkorea blev en ny type mellemdistancemissil affyret søndag morgen kl. 7.55. Den nordkoreanske leder Kim Jong Un overværede personligt affyringen, meddeler landets officielle nyhedsbureau, KCNA.

Raketten fløj omkring 500 kilometer i retning mod Japan, før den faldt i havet. Missilet har en rækkevidde på mellem 1.000 og 3.000 kilometer, hævder Nordkorea.

Missiltesten har fået Sydkorea, Japan og USA til at bede om et hastemøde i FNs sikkerhedsråd. Nordkorea har tidligere gennemført både atomprøvesprængninger og test af missiler i strid med en række FN-resolutioner.

Det er imidlertid første gang det isolerede nordkoreanske regime tester en raket, efter Donald Trumps tiltrædelse som amerikanske præsident i januar.

Pres på Kina

Atomtesten falder sammen med den japanske premierminister Shinzo Abes netop overståede besøg i USA. Abe kaldte missiltesten »absolut utålelig«.

»USA står sammen med Japan, vores gode allierede, 100 procent,« sagde Trump uden dog at nævne missilaffyringen direkte.

Ifølge CNN modtog den amerikanske præsident opkaldet om rakettesten en middag med Shinzo Abe i sin private klub i Palm Beach i Florida.

En amerikansk embedsmand siger til nyhedsbureauet Reuters, at Trump-regeringen havde forventet en nordkoreansk »provokation«, der skulle føle den nye amerikanske administration på tænderne.

Japan opfordrer samtidig Kina, Nordkoreas vigtigste handelspartner, til at lægge en hårdere linje over for det isolerede nordkoreanske regime.

Kinas reaktion på den seneste missiltest indløb først mandag morgen, da en talsmand for landets udenrigsministerium sagde, at affyringen var i strid med resolutioner fra FNs sikkerhedsråd.

»Under de nuværende omstændigheder bør de relevante sider ikke provokere hinanden eller tage skridt, der kan eskalere spændingerne på den Koreanske halvø,« sagde talsmanden, Geng Shuang, ifølge CNN.

Både Rusland og Kina har tidligere protesteret mod et planlagt missilskjold, som ifølge Sydkorea og USA er nødvendigt for at beskytte mod truslen fra Nordkorea.

Truer med langtrækkende missil

I sin nytårstale sagde den nordkoreanske leder, at landet er tæt på at kunne testaffyre et langtrækkende, interkontinentalt missil, der ville kunne nå USA.

Den seneste missiltest blev fordømt kraftigst i Sydkorea, der anser affyringen for en »væbnet provokation«. Det russiske udenrigsministerium kalder testen for »beklagelig og bekymrende«, mens en erklæring fra EUs udenrigstjeneste anser den for »provokerende og uacceptabel«. NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, opfordrede Nordkorea til »ikke at hæve spændingerne yderligere« og i stedet indgå i dialog med det internationale samfund.

Mødet i FNs sikkerhedsråd finder sted mandag eftermiddag.

Opdateret 12:55 med kommentarer fra den kinesiske udenrigsministerium.