Nordkoreansk arbejdskraft bliver totalforbudt i EU

Fremover bliver det umuligt for nordkoreanske arbejdere at bygge eksempelvis skibe på polske værfter. Det sker, fordi EU-ledere vil indføre stramme sanktioner over for arbejderne, der muligvis har bidraget med vestlig valuta til Nordkoreas missil- og atomvåbenprogram.

Arkivfoto:   KCNA/via REUTERS. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover bliver der ingen diskussion om, hvorvidt nordkoreanske arbejdere i Polen har bygget skibe for det danske forsvar eller ej. For nordkoreansk arbejdskraft står nu til at blive forbudt i hele EU.

Det er forventningen, at EUs udenrigsministre på mandag ved et ministerrådsmøde i Luxembourg enstemmigt vil stemme for at gøre det umuligt at udstede arbejdstilladelser til nordkoreanere i Europa.

Dette vil ske som en del af en større sanktionspakke mod Nordkorea. Sanktionerne er et svar på den øgede bekymring over Nordkoreas test af missiler og er en udvidelse af de sanktioner, der allerede er vedtaget i FN.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er »meget tilfreds« med planerne.

»Nu sikrer vi, at der fremadrettet ikke kan udstedes nye arbejdstilladelser til nordkoreanske arbejdere, og at det heller ikke vil være muligt at forny eksisterende arbejdstilladelser i EU. Det er helt uacceptabelt, at nordkoreanske arbejdere kan sende penge hjem til støtte af regimets atom- og missilprogram, og derfor har vi helt klart støttet denne udvidelse af sanktionerne,« skriver Anders Samuelsen til Berlingske.

I Danmark er emnet bl.a. aktuelt, efter at Danmarks Radio og dagbladet Information har afsløret, at det danske inspektionsskib Lauge Koch er bygget på et polsk skibsværft, hvor et hold nordkoreanske tvangsarbejdere ifølge kontrakter og fakturaer har været hyret til at arbejde på skroget af blandt andet Lauge Koch.

Dermed kan tvangsarbejderne have været med til at finansiere det atomvåbenprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

Såvel Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) som hovedentreprenøren, Karstensens Skibsværft, har afvist, at nordkoreanerne var med til at bygge skroget. Forsvarsministeren er nu indkaldt til samråd i sagen.

De nye EU-sanktioner vil imidlertid komme som et svar på optrapningen af det Nordkoreanske atomprogram og består af en stor håndfuld nedslag.

Pakken indeholder blandt andet indrejseforbud for nordkoreanske generaler, et loft for pengeoverførsler til Nordkorea, et totalforbud mod alle former for investeringer i landet, et forbud mod at eksportere olie til Nordkorea samt en udvidelse af en eksportliste af luksusvarer. Alt undtagen udvidelsen af listen over forbudte luksusvarer vil komme til at træde i kraft mandag.

Sanktionerne gælder for EUs medlemslande.

»Jeg regner med, at de nye sanktioner vil bidrage til at fastholde et massivt internationalt pres på Nordkorea for at tvinge dem til at opgive deres atom- og ballistiske missilprogram og til at komme tilbage til forhandlingsbordet. Det, vi konkret gør her, er jo at bidrage til at afskære indtægtskilderne til atomprogrammet og det ballistiske program for det nordkoreanske regime. Det ligger i fin forlængelse af de tiltag, der er taget af Sikkerhedsrådet. Vi går i EU så skridtet videre,« skriver udenrigsministeren til Berlingske.

Sikkerhedsrådet vedtog i september en række sanktioner som reaktion på Nordkoreas sjette atomprøvesprængning.

»I dag forsøger vi at vriste det nordkoreanske atomprograms fremtid ud af hænderne på det forbryderiske regime,« sagde FN-ambassadør for USA, Nikki Haley, dengang i FNs Sikkerhedsråd.