Nordkoreansk afhopper og TV-stjerne frygtes kidnappet efter propaganda-video: »Hver eneste dag i Sydkorea var et helvede«

I Sydkorea blev hun kendt som stemmen, der kunne fortælle om landet i nord. Nu er hun dukket op i en nordkoreansk propagandavideo.

En sydkoreansk kvinde ser en video, hvor den nordkoreanske afhopper grædende fortæller i en nordkoreansk propagandavideo, at livet i Sydkorea ikke var, som hun havde håbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN

Lim Ji-hyun var en af få nordkoreanske afhoppere, der tilsyneladende havde vænnet sig til livet i syd. Hun var stemmen, der kunne fortælle om livet i nabolandet, som hun var flygtet fra i 2014.

Hun gjorde i et af sine shows grin med det nordkoreanske styre, da hun i et af sine shows optrådte i nordkoreansk militæruniform.

Nu kan hun ses grædende i en nordkoreansk propagandavideo, hvor hun siger, at hun er rejst frivilligt tilbage.

»Hver eneste dag i Sydkorea var et helvede. Når jeg var alene i et mørkt, koldt værelse var mit hjerte knust, og jeg græd hver dag. Jeg savnede mit moderland og mine forældre derhjemme,« siger Lim Ji-hyun i en video på den statskontrollerede propagande-side Uriminzokkiri, skriver New York Times.

»Jeg blev lokket til Sydkorea med en illusion om, at jeg ville spise godt og tjene en masse penge. Det var ikke det sted, jeg havde forestillet mig. Jeg vandrede rundt alle steder for at tjene penge og arbejde på barer, men intet virkede,« fortæller Lim Ji-hyun.

Det vides endnu ikke, om den nordkoreanske afhopper er vendt frivilligt hjem eller er blevet kidnappet. Ifølge mediet Koreatimes undersøger efterretningsfolk fra Sydkorea nu, hvordan Ji-hyun er vendt tilbage.

Andre nordkoreanske afhoppere spekulerer i, at hun kan være blevet kidnappet på grænsen mellem Kina og Nordkorea, mens hun forsøgte at hjælpe familiemedlemmer til at flygte.

Hun var fra december 2016 til april i år gæstestjerne i tv-programmet »Moranbong Club«. Her kritiserede og gjorde hun grin med Nordkorea.

I propagandavideoen siger hun nu, at det blev hun bedt om. Hun gik i Sydkorea under navnet Lim Ji-hyun, men i den nordkoreanske video går hun under navnet Jeon Hye-sung.

Det er endnu ikke blevet bekræftet, at det er den samme person. Men sydkoreanske myndigheder bekræfter, at de mener, at Lim Ji-hyun er tilbage i Nordkorea.

I videoen optræder hun ved siden af en anden hjemvendt afhopper, Kim Man-bok. Han siger, at »anti-Nordkorea-programmerne er fyldt med løgne fra start til slut«.