Nordkorea viser nyt våben frem på militærparade: Her er verdens største missil

På 75-årsfødselsdagen for det nordkoreanske kommunistparti viste Kim Jong-un et kæmpemæssigt nyt langdistancemissil frem. Det vækker bekymring hos eksperter.

 
For første gang i årevis fremviste Nordkorea i weekenden et hidtil uset nyt interkontinentalt ballistisk missil (ICBM). Eksperter mener, at det kan være det største af sin slags i verden. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en enorm militærparade fejrede den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, i lørdags 75-året for landets kommunistiske styre.

Og i den forbindelse afslørede han også en fødselsdagsgave til landets fjender: Et nyt kæmpemæssigt interkontinentalt ballistisk missil – et såkaldt ICBM-missil – som eksperter mener, kan være det største af sin slags i verden.

Det skriver BBC.

Nordkorea fejrede kommunistpartiets 75-årsjubilæum med en kæmpemæssig militærparade. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

Med afsløringen forsøger Kim Jong-un formentlig at lægge fornyet pres på USA, efter forhandlingerne med Donald Trump for længst er gået i hårdknude.

I 2018 mødtes Donald Trump og Kim Jong-un to gange i historiske politiske forhandlinger, som dog siden da ikke har ændret på meget mellem de to lande.

Kim Jong-un forpligtede sig ellers i juni 2018 til at nedlægge landets atomprogram, mens Donald Trump lovede fred og »nye relationer« med landet.

Men de to parter blev aldrig enige om, i hvilken rækkefølge deres løfter skal realiseres. USA vil først droppe sanktioner og handelsembargo mod Nordkorea, når landets atomprogram er nedlagt.

Og Nordkorea vil omvendt ikke nedlægge sit våbenprogram, før sanktionerne mod landet er blevet ophævet.

Militærfartøjer kører i optoget ved weekendens militærparade i Pyongyang.   Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

Forud for forhandlingerne i 2018 afslørede Kim Jong-un et såkaldt ICBM-missil, Hwason-15, som blev testet i 2017 og dengang vurderet til at kunne bevæge sig 13.000 km, hvilket vil sige, at landet kunne sende et atomsprænghoved til USAs fastland.

Afsløringen og prøvesprængningerne af missilet førte dengang til en ophedet Twitter-krig mellem Donald Trump og Kim Jong-un, indtil de aftalte at mødes ved forhandlingsbordet. Siden da har Kim Jong-un ingen nye ICBM-missiler afsløret.

Indtil nu.

Det lader således til, at Kim Jong-un er vendt tilbage til sin gamle strategi: At vise sine største og mest skræmmende våben frem i håb om at få USA til forhandlingsbordet igen, skriver The Wall Street Journal.

Det nordkoreanske flag er hejst for at markere 75-året for diktaturets kommunistiske styre. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

Det nye missil er endnu ikke blevet testet, men menes at kunne flyve længere end sin forgænger – Hwason-15 – og med en større ladning.

Det amerikanske udenrigsministerium har kaldt det for skuffende, at Nordkorea nu synes at prioritere sit atomvåbenprogram igen, og ligesom Sydkoreas nationale sikkerhedsråd lover Pentagon nu at analysere, hvor stor en trussel det nye missil udgør.

»Nordkoreas nye ICBM, produceret i et år fyldt med besværligheder, er en advarsel til hele verden om ikke at undervurdere staten, dens leder, eller befolkningens teknologiske færdigheder,« skriver Melissa Hanham, ekspert i atomvåben ved Open Nuclear Network, hos BBC.