Nordkorea: Vi har små atombomber

Efter at have prøveaffyret et missil fra en ubåd hævder Nordkorea nu, at landet har udviklet atombomber, der er små nok til at sidde i spidsen af missiler.

ARKIVFOTO. Nordkoreas leder Kim Jong-Un under en militærøvelse i Pyongyang 20. oktober 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORDKOREA: Nordkoreas officielle nyhedsbureau, K.C.N.A., oplyste onsdag, at landet har bygget atomvåben, der er små nok til at kunne fremføres af missiler.

Erklæringen er fremsat samtidig med, at de nordkoreanske myndigheder har aflyst et planlagt besøg af FNs generalsekretær, Ban Ki-moon. Han skulle om kort tid have besøgt industrikomplekset Kaesong, der lægger tæt på grænsen til Sydkorea, hvor sydkoreanske virksomheder får produceret varer af billig nordkoreansk arbejdskraft.

Ban Ki-moon ville med et besøg have været den første FN-generalsekretær i 20 år til at sætte sin fod på nordkoreansk jord, skriver BBC.

Nordkorea prøvesprængte i februar 2013, hvad landet selv betegnede som »en mindre og lettere atombombe«, og internationalt har der ikke hersket tvivl om, at nordkoreanerne har lagt store anstrengelser i at få udviklet den teknologi, der gør det muligt at minimere atomvåben.

Onsdagens erklæring kommer godt to uger efter, at Nordkorea for første gang viste sig i stand til at affyre et missil fra en ubåd.

Begivenheden blev overværet af landets diktator, Kim Jong-un, der så til fra et skib i nærheden af affyringsstedet, hvor man kunne se det flyvende missil og en ubåd i baggrunden.

Ingen ved, om billedet er manipuleret og meddelelsen om, at nordkoreanerne nu også har små atomvåben, bliver modtaget med skepsis i ikke mindst USA.

»Vores vurdering er, at Nordkoreas atomvåbenmæssige formåen ikke har ændret sig. Vi tror ikke, at de har den kapacitet,« lyder det ifølge CNN fra talsmanden for USAs nationale sikkerhedsråd, Patrick Ventrell.

Vicechefen i den amerikanske forsvarsstab, admiral James A. Winnefield, siger det på denne måde:

»De er ikke nået så langt, som deres videoredaktører og spindoktorer vil have os til at tro,« lyder det.

Modsat lød det allerede i oktober fra den øverstkommanderende for de amerikanske styrker i Sydkorea, general Curtis Scaparrotti, at han var sikker på, at Nordkorea havde kapacitet til at fremstille små atombomber.