Nordkorea: Vi er atommagt og kan ramme hele USA med missil

Et nyt missil kan angiveligt ramme alle dele af USA, hævder nordkoreanerne, som kalder sig en atommagt.

Et Hyunmoo-2 missil affyres fra Sydkorea som en øvelse hos det sydkoreanske militær som reaktion på, at Nordkorea onsdag affyrede et interkontinentalt ballistisk missil. Fold sammen
Læs mere
Foto: SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkorea siger natten til onsdag gennem landets statslige nyhedsbureau, KCNA, at landet har opnået en historisk ambition om at blive en atommagt.

Det sker i kølvandet på, at Nordkorea med succes angiveligt har affyret et missil, der kan nå alle dele af USA. Missilet er et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM) og har fået navnet Hwasong 15.

Det var missilet Hwasong 15, der onsdag morgen lokal tid blev affyret fra Nordkorea, og som senere styrtede ned i Det Japanske Hav.

Efter at have fulgt den vellykkede affyring af ICBM Hwasong 15 erklærede Kim Jong-un med stolthed, at Nordkorea nu har realiseret sit historiske mål om at blive en atommagt, skriver nyhedsbureauet KCNA.

»ICBM-missilet Hwasong 15 er et interkontinentalt missil med et rigtig stort sprænghoved, og det er i stand til at ramme hele USA's fastland,« lyder det fra det nordkoreanske statsmedie.

Det nye missil er angiveligt »meget kraftigere« end de missiler, som Nordkorea tidligere har affyret.

Ifølge Nordkorea nåede onsdagens missil en højde på 4475 kilometer. Det fløj 950 kilometer på 53 minutter, inden det ramte et mål i vandet.

»Nordkorea udvikler strategiske våben for at forsvare landets suverænitet og territoriale integritet imod USA og for at sikre det fredelige liv for landets folk,« lyder det i den nordkoreanske erklæring.

»Derfor er det ikke en trussel mod noget land eller nogen region, så længe Nordkorea ikke bliver krænket,« lyder det.

Onsdagens missil blev affyret fra en stejl rampe. Det ville kunne nå endnu længere end de 950 kilometer, hvis rampen var mindre stejlt.

Det vurderer Foreningen af Bekymrede Forskere, der har regnet på tallene fra Nordkoreas affyring, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

»Hvis tallene er rigtige, så har missilet - hvis det følger en normal kurs i stedet for en stejl kurs - en rækkevidde på over 13.000 kilometer,« lyder det i en erklæring fra den amerikanskbaserede forening.

Der er cirka 11.000 kilometer fra den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, til USA's hovedstad, Washington, på den amerikanske østkyst.

Affyringen var Nordkoreas første siden 15. september, og affyringen er efterfølgende blevet fordømt af en række statsledere.

/ritzau/