Nordkorea skyder partikongres i gang – 32 år for sent

Det nordkoreanske Arbejderparti holder fra fredag partikongres i Pyongyang. Det er den første af sin slags siden 1980, hvor familiedynastiet Kim blev formaliseret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Bygninger er blevet renoveret, veje sat i stand og græsset i parkerne klippet.

Forberedelserne i Pyongyang har været i gang i flere måneder. Politiske samlinger er langt fra noget nyt i den nordkoreanske hovedstad, men den begivenhed, der bliver skudt i gang i dag, er ikke set siden 1980. Det var sidste gang, det altdominerende Arbejderparti afholdt en partikongres. Men hvorfor nu, og hvad er der på spil? Berlingskes korrespondent i Kina ser på fem af de mest centrale spørgsmål.

1 Hvad er kongressen?

Symbolet på Nordkoreas Arbejderparti indeholder både hammer og segl. Det kommunistiske arvegods fornægter sig ikke, hvilket også kommer til udtryk i partiets traditioner. Som det var tilfældet i Sovjetunionen, og stadig er det i Kinas kommunistparti, er kongressen formelt partiets øverste organ. Den har til opgave at godkende og regulere partiets forfatning, hvor det fremgår, hvordan partiet er organiseret, og hvor dets ideologi står beskrevet. Derudover har kongressen til opgave at udpege personer til vigtige poster i partiapparatet. Det gælder også den øverste post som partisekretær. Men der er ikke meget spænding, hvad det angår. Kim Jong-un er partiets leder, og det vil han også være, når kongressen er ovre om nogle dage.

2 Hvorfor finder den først sted nu?

Sidste gang, partiet afholdt en stor kongres i Pyongyang, var i efteråret 1980. Nordkorea er ikke kommet med nogen officiel forklaring på, hvorfor kongressen ikke har fundet sted siden. I princippet burde den blive afholdt hvert fjerde år. Mindre partikonferencer har i den mellemlæggende periode haft nogle af de samme funktioner. Tilbage i 1980 var det Kim Jong-uns farfar, Kim Il-sung, der var partichef. Han var den første repræsentant for Kim-dynastiet og brugte kongressen til at køre sin søn, Kim Jong-il, i stilling som sin arvtager. Det vakte en del negative reaktioner i kommunistpartier i udlandet, hvor det blev set som nepotisme. Når Kim Jong-un har valgt at genoplive traditionen, er det sandsynligvis for at institutionalisere sin egen position i partiet.

3 Er det en vigtig begivenhed?

Der er ikke lagt op til markante ændringer i den måde, det nordkoreanske regime fungerer på. Persondyrkelsen og kulten omkring Kim Jong-un er kommet for at blive. Men alligevel er kongressen værd at analysere nøje. Den giver et sjældent indblik i, hvem der er en del af inderkredsen i landets politiske ledelse, og hvem der ikke er. En stor del af den gamle garde vil blive skiftet ud og erstattet af en ny generation. Propaganda og selvros vil utvivlsomt udgøre en stor del af de informationer, der slipper ud fra kongressen. Men det er også muligt, at det bliver tydeliggjort, hvilke prioriteter styret de kommende år vil fokusere på.

4 Hvem deltager?

Kongressen er sammensat af flere tusinde delegerede. De er udvalgt fra lokale partiorganisationer rundt omkring i landet og kan have meget forskellig status og baggrund. Derudover er det sandsynligt, at gæster fra kommunistpartier i udlandet eller andre støtter af regimet også er inviteret. Deltagere fra over 100 lande var med i 1980, hvor medlemmer af den øverste top i Kinas kommunistparti også deltog. Det bliver næppe tilfældet denne gang. I kinesisk presse har det fremgået tydeligt, at Kina ikke er inviteret. Det er blot det seneste af mange tegn på, at forholdet mellem de to nabolande ikke er, hvad det har været. Nordkorea er dybt afhængig af Kina, der er landets suverænt vigtigste samhandelspartner. Alligevel fortsætter styret med at udvikle sit atomvåben-program og trodse Kinas ønske om en atomfri Korea-halvø.

5 Hvilken rolle har Arbejderpartiet i Nordkorea?

Partiet og militæret udgør magtens centrum i Nordkorea. At blive indlemmet i partiet er ensbetydende med prestige samt politiske og økonomiske muligheder. Det giver ofte adgang til bedre jobs, boliger og andre privilegier. De fleste medlemmer af den nordkoreanske elite er derfor partimedlemmer og typisk bosat i Pyongyang. Men partiet har ikke lige så stor indflydelse som tidligere, fordi det ikke længere har patent på at fordele goder i samfundet. I dag eksisterer der en spirende undergrundsøkonomi, hvor almindelige borgere kan handle med hinanden og tjene penge. Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange medlemmer partiet har, men estimater lyder på tre eller fire millioner ud af den samlede befolkning på 25 millioner indbyggere.