Nordkorea overtager roret ved konference om atomnedrustning: »Mit land er stadig i krig med USA«

Nordkorea overtog torsdag formandsposten ved den internationale konference om nedrustning i Genève. Det har skabt stor forargelse, at det atombevæbnede land skal lede en konference om lige netop nedrustning. Og der blev fra første færd set stort på den diplomatiske tone.

Den nordkoreanske ambassadør Han Tae-Song åbnede torsdagens nedrustningskonference i Genève via tv-skærm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år mødes 65 lande ved en konference om global nedrustning, Conference of Disarmament.

Det er verdens fremmeste nedrustningsforum, hvor der i den schweiziske by Genève forhandles om våbenkontrol og nedrustningsaftaler.

Det atombevæbnede land Nordkorea har nu, på grund af en årtier gammel rotationsordning, overtaget formandsposten ved konferencen, skriver The Guardian.

Dette har skabt postyr, og cirka 50 af de 65 deltagende lande har udtrykt forargelse over, at Nordkorea sidder ved rorpinden.

Nordkorea-ambassadør Han Tae-Song åbnede torsdagens møde. Her lagde han ud med en erklæring, der blæste på de diplomatiske finesser:

»Mit land er stadig i krig med USA,« lød det fra ambassadøren ifølge The Guardian.

Ordene fra den nordkoreanske ambassadør blev efterfulgt af forklaringen om, at Nordkorea har ret til at forsvare sig mod USAs »trusler«, idet landet officielt har været i krig med USA siden våbenhvilen i 1953, der afsluttede den væbnede kamp og splittede den koreanske halvø, lød det.

Dramatisk exit?

Flere ikkestatslige organisationer opfordrede blandt andet landene til at udvandre i protest i forbindelse med Nordkoreas formandskab, til trods for den årtier gamle praksis, der sikrer, at landene skiftes til at sidde i spidsen for konferencen.

Der blev dog ikke nogen dramatisk exit, men flere lande havde dog valgt at sende diplomater på lavere niveau afsted.

USA, EU, Storbritannien og Australien valgte at benytte lejligheden til at revse over Nordkoreas talrige ballistiske missiltest og udtrykte bekymring for landets forberedelser til en ny atomprøvesprængning.

»Vi er fortsat alvorligt bekymrede over Den Demokratiske Folkerepublik Koreas hensynsløse handlinger, som fortsat alvorligt underminerer selve værdien af ​​nedrustningskonferencen,« sagde den australske ambassadør Amanda Gorely på vegne af gruppen af ​​lande.

Landenes beslutning om at ikke at udvandre bør på ingen måde tolkes som »stiltiende samtykke« til Nordkoreas overtrædelser af international lov, understregede den australske ambassadør.

Nordkoreas ambassadør kvitterede ved at sige, at dette bliver taget til efterretning.