Nordkorea: Missiltest var en advarsel til USA og Sydkorea

Nordkorea ser militærøvelser mellem USA og Sydkorea som en trussel mod atomforhandlingerne.

Tirsdagens prøveaffyring er den fjerde på bare 12 dage. Kim Hong-Ji/Reuters Fold sammen
Læs mere

Pyongyang. Nordkoreas leder, Kim Jong-un, kalder prøveaffyring af missiler tirsdag for en "passende advarsel" til USA og Sydkorea.

Det meddeler det statslige nordkoreanske nyhedsbureau KCNA natten til onsdag dansk tid, skriver nyhedsbureauet AP.

Advarslen falder som følge af militærøvelser mellem USA og Sydkorea, der begyndte mandag lokal tid.

Kort efter midnat tirsdag dansk tid, da øvelsen fortsat var undervejs, valgte Nordkorea at teste endnu to kortdistanceraketter ud over Østhavet, der også er kendt som Det Japanske Hav, fra baser i provinsen Syd-Hwanghae.

Det er fjerde gang inden for halvanden uge, at Nordkorea tester missiler.

KCNA oplyser, at Kim Jong-un fulgte prøveaffyringerne tidligt tirsdag morgen, og at de bekræfter landets "krigskapacitet". Testen omfattede en ny type målsøgende missiler, lyder det.

- Kim Jong-un bemærkede, at militær handling er en anledning til at sende en passende advarsel til amerikanske og sydkoreanske myndigheder om øvelsen, der foregår lige nu, skriver KCNA.

Militærøvelsen mandag mellem USA og Sydkorea blev gennemført i mindre skala end først planlagt.

Denne neddrosling ses af flere iagttagere som en reaktion på flere tidligere advarsler fra styret i Pyongyang.

Her ses øvelserne som en trussel mod de diplomatiske forhandlinger, der i øjeblikket pågår om Nordkoreas atomprogram og mulige nedrustning.

De to missiler, der blev testet tirsdag, nåede en højde på 37 kilometer og fløj begge cirka 450 kilometer ud over Østhavet.

Flere FN-resolutioner forbyder Nordkorea at gennemføre prøveaffyringer af ballistiske missiler, og generelt er de seneste blevet skarpt fordømt af vestlige lande, herunder de europæiske medlemmer af FN's Sikkerhedsråd Frankrig og Storbritannien.

USA's præsident, Donald Trump, har endnu ikke kommenteret den seneste prøveaffyring.

Han har ved tidligere lejligheder bagatelliseret affyringerne på sociale medier og omtalt dialogen med Nordkorea som konstruktiv.

/ritzau/