Nordkorea melder klar til at affyre atomvåben »når som helst«

Ifølge nordkoreanske medier er landets Yongbyon-atomanlæg »i fuld effekt«, og landet er nu angiveligt i stand til at affyre missiler med atomvåben.

Satellitbillede af Nordkoreas atomanlæg, Yongbyon, september 2004. Anlægget ligger omkring 100 kilometer nord for Pyongyang. Yongbyon-reaktoren blev lukket ned i 2007 og genstartet i 2013 efter landets seneste atomprøvesprængning. EPA/DIGITALGLOBE Fold sammen
Læs mere
Foto: DIGITALGLOBE / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regimet i Nordkorea rasler igen med sablen.

Landet har ifølge det statslige nordkoreanske nyhedsbureau, KCNA, genstartet en ældre atomreaktor i Yongbyon og er nu i stand til at affyre missiler ladet med beriget uranium mod Nordkoreas fjender »når som helst«.

Sådan lyder meldingen fra KCNA, som citerer en unavngiven direktør for nordkoreas atomanlæg:

»Alle atomfaciliteterne i i Yongbyon, inklusive centeret til berigelse af uran og en fem megawatt reaktor, er blevet omorganiseret, ændret eller justeret, og de er genstartet til normal drift og er i fuld effekt.«

Samtidig bemærker den uidentificerede atomdirektør ifølge Yonhap News altså, at Nordkorea er fuldt ud beredt på at håndtere en eventuel trussel fra USA - eller andre lande som det nordkoreanske styre i Pyongyang anser for fjendtligt stillet over for landet - »med atomvåben, når som helst«.

Ifølge det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap News, er direktøren også citeret for at sige, at Nordkorea har nået sit atommål med »flere og bedre atomvåben«.

Nordkorea har ifølge Yonhap News afprøvet atomvåben i 2006, 2009 og senest i 2013 til trods for international fordømmelse af prøvesprængningerne.

Yongbyon-reaktoren blev lukket ned i 2007 og genstartet i 2013 efter landets seneste atomprøvesprængning.

Mandag proklamerede Nordkorea, at landets styre planlagde opsendelsen af »en serie af satellitter« i anledning af 70 års-dagen for stiftelsen af Arbejdernes Parti i Korea, WPK.

70-årsdagen finder sted 10. oktober.

Nordkoreas eneste succesfulde opsendelse af en satellit var i 2012, skriver nyhedsbureauet AFP.

Oplysningen om nordkoreanernes planer for opsendelse af satellitter er interessant, fordi udviklingen af rumraketter er beslægtet med udviklingen af såkaldt intercontinentale missiler, ofte forkortet ICBM, til brug i krigsførsel.