Nordkorea klar til at »udslette« Sydkorea

Pyongyang advarer igen Sydkorea. Søndag begynder en flådeøvelse mellem USA og Sydkorea, og det kan betyde krig. Men hvad kan omverdenen gøre ved Nordkorea?

Nordkorea angreb tirsdag den sydkoreanske ø Yeonpueong. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Nordkorea advarer mod, at der kan udbryde krig, hvis USA og Sydkorea gennemfører weekendens militærøvelse.

»Den koreanske halvø er nu på randen af krig på grund af de skydegales uforsvarlige planer om igen at gennemføre krigsøvelser rettet mod Nordkorea,« meddelte landets officielle nyhedsbureau, KCNA, fredag morgen. Her advarede Nordkorea også om, at man ville »udslette« Sydkorea.

Den aggressive retorik er dog normalt for KCNA og andre af landets medier, og den minder om lignende meddelelser, der er blevet bragt under tidligere kriser.

Advarslen kommer samtidig med, at den sydkoreanske præsident Lee Myung-bak højst sandsynligt vil udnævne regeringens sikkerhedsrådgiver, Lee Hee-won, til ny forsvarsminister. Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap. En talsmand for regeringen siger dog, at man endnu ikke har lagt sig fast på en afløser.

Den tidligere forsvarsminister, Kim Tae-Young, og landets militær var blevet kritiseret for, at de var for langsomme til at reagere på det nordkoreanske bombardement af Yeonpyeong.

Det tog 13 minutter før soldaterne på øen reagerede. Det nordkoreanske artilleri affyrede op mod 170 granater, hvor Sydkorea svarede igen med 80 granater i den en time lange skudveksling.

Derfor trådte forsvarsministerenLee Hee-won, der er tidligere general, tilbage sent torsdag aften lokal tid.

En talsmand for de amerikanske styrker i Korea siger til nyhedsbureauet Reuters, at hangarskibet USS Washington vil ankomme til det Gule Hav på søndag. Her begynder den fire dage lange øvelse med Sydkorea. Den var planlagt før det nordkoreanske angreb i tirsdags.

Kina har udtrykt »bekymring« for øvelsen, der foregår i farvandet mellem Kina, Nordkorea og Sydkorea.

Billedserie:

Præsident Barack Obama vil kontakte sin kinesiske kollega, Hu Jintao, inden for de næste dage, oplyser Det Hvide Hus i Washington. USA vil forsøge at få Kina til at lægge pres på Nordkorea.

Men hvad kan omverdenen og især Sydkorea gøre ved det iltre styre i Nordkorea?

Sydkorea har malet sig selv op i et hjørne, siger ekspert i koreanske forhold, Leonid Petrov, Australian National University. En militær aktion er udelukket. En længere konflikt ville være en katastrofe for landets økonomi, der er globalt orienteret og afhængig af eksport. Samtidig ville aktiemarkedet kollapse. For ikke at tale om enorme ødelæggelser af infrastruktur og tab af menneskeliv.

»Det forstår Lee Myung-bak. Men alligevel fortsætter han en selvdestruktiv politik, der afbryder dialogen med Nordkorea og kun resulterer i konfrontation. Han følger USAs linje, der forlanger en total afvikling af Nordkoreas atomvåben,« siger Leonid Petrov.

Og det vil næppe ske, lyder det samstemmende fra flere eksperter. Pyongyang ser deres atomprogram som den eneste garanti for, at styret kan blive ved magten. Derfor vil generalerne ikke opgive det.

Hvad kan man så gøre? En ny undersøgelse, som FN offentliggjorde i sidste uge, viser, at sanktionerne mod Nordkorea ikke har virket. Uanset hvilken løsning man vælger, så er der langt igen, og generalerne i Pyongyang er ikke på vej væk. Andrei Lankov mener, at den bedste løsninger er, at Sydkorea går tilbage til Solskins-politikken. Hvor Sydkorea hjælper og engagerer Nordkorea både politisk og økonomisk.

Den nuværende præsident Lee Myung-bak blev valgt på løfter om at standse Solskins-politkken og føre en hårdere linje over for Nordkorea.

Solskins-politikken blev kritiseret af det dybt skeptiske Nordkorea, der så den som et slet skjult forsøg på at genforene Nordkorea og Sydkorea. Og i Sydkorea blev den kritiseret for at være alt for generøs og for blot at give penge og belønninger til et kriminelt regime, der blot udviklede atomvåben.

Men det er den bedste løsning lige nu, siger Leonid Petrov.

»Lee har ødelagt forholdet uden at opnå nogen resultater. Det er meget muligt, at det her kan ende med en regional konflikt,« siger Leonid Petrov.

Efter tirsdagens bombardement har Sydkorea standset sendinger af nødhjælp til Nordkorea. Især ris. Fredag opfordrede FNs udsending for menneskerettigheder i Nordkorea, Marzuki Darusman, Sydkorea og resten af verden til at sende nødhjælp til de fattige nordkoreanere og fortsætte dialogen med Pyongyang. Det skriver nyhedsbureauet Yonhap.

En rapport, som FN offentliggjorde for et par uger siden, viser, at omkring 20 procent af de cirka 24 millioner nordkoreanere vil fortsætte med at leve i hungersnød i det næste år.