Nordkorea har henrettet 1.382 indbyggere på 15 år

Det lukkede land Nordkorea har angiveligt foretaget op imod 1.400 offentlige henrettelser siden årtusindeskiftet.

Ceremoni 1. juli i forbindelse med åbningen af en ny terminal i lufthavnen i Pyongyang. Fold sammen
Læs mere
Foto: KNS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORDKOREA: Fra 2000 frem til 2013 har Nordkorea gennemført 1.382 offentlige henrettelser ifølge det Koreanske Institut for National Genforening, der finansieres af den sydkoreanske regering. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Undersøgelser tyder på, at henrettelserne toppede med 160 i 2009, men der er også rapporter om en stigning i antallet af henrettelser efter 2013. Tallene kan ikke bekræftes, men de siges at være baseret på dybdegående interviews med personer flygtet fra Nordkorea og desuden bekræftet af vidner i landet.

Den sydkoreanske avis Joongang Daily rapporterede i slutningen af 2013, at tusinder af nordkoreanere var blevet tvunget til at overvære folk blive henrettet ved skydning på stadioner, skriver The Guardian.

Ifølge vidner er borgere blandt andet blevet henrettet for at distribuere sydkoreanske film, for at smugle narkotika og for »forbrydelser mod regimet«. Derudover sendes mange nordkoreanere i arbejdslejre. Amnesty International anslår, at 200.000 nordkoreanere er i fængsel, men da regimet med diktator Kim Jong-un i spidsen ikke tillader menneskerettighedsgrupper i landet, er der ingen sikre tal.

Meldingen om de mange henrettelser kommer samtidig med UNICEFS advarsel om alvorlig tørke i Nordkorea.

Tørken betyder, at mange børn er i fare for at blive syge og alvorligt underernærede. UNICEF har for nylig holdt møde med lokale embedsmænd fra de berørte provinser, der bekræfter, at der er en stigning i omfanget af diarre blandt børn, fordi manglende regn mindsker adgangen til rent vand. Diarre er en af verdens største dødsårsager blandt små børn.

UNICEF har sendt nødforsyninger med blandt andet vanrensningstabletter og vandbeholdere for at hjælpe i de værst ramte områder, men det vil tage tid at sikre vand og hygiejne på grund af Nordkoreas isolation og mangel på nødhjælp, lyder det.