Nordkorea hævdes at forberede atomtest

Sydkorea og USA skærper nu tonen over for Nordkorea.

Sydkoreanske soldater patruljerer grænsen til Nordkorea, hvor der er observeret aktivitet, som kunne tyde på en forestående atomprøvesprængning. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEON HEON-KYUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Sydkorea hævdede her til morgen, at Nordkorea forbereder endnu en atomtest i det område, hvor de tidligere har testet atomvåben.

Hvis det er rigtigt, så er det en skærpelse af krisen mellem de to lande, og alvoren i situationen har blandt andet ført til, at den amerikanske øverstbefalende for Korea, general James D. Thurman, har aflyst en rejse til Washington, hvor han skulle orientere Kongressen om udviklingen i krisen. Hans sydkoreanske kollega gjorde det samme.

Selv om den amerikanske regering fortsat forsøger at holde krisen på et niveau, hvor det kan styres, bliver Nordkoreas reaktioner mere og mere skingre. For blot få timer siden forlød det, at Nordkorea forberedte afprøvningen af endnu et missil. Men Sydkorea advarede her til morgen om, at det nærmere så ud til, at Nordkorea forbereder en atomprøvesprængning, hvilket vil blive anset som en skærpelse af konflikten.

Amerikanske regeringsrepræsentanter gjorde det her til morgen klart, at USA vil gengælde ethvert angreb med de samme våben og på samme niveau, som Nordkorea anvender. Det vil sige, at hvis Nordkorea bomber en sydkoreansk by, så vil Sydkorea gengælde med samme intensitet med det samme. Nordkorea har tidligere ramt en sydkoreansk ø tæt på Nordkorea, og en lignende situation kan ikke udelukkes.

Men det er netop den slags situationer, der kan få en krise til at eskalere og komme ud af kontrol.

Kina er også blevet synligt nervøs. I en hidtil uset kommentar sagde den kinesiske præsdient, Xi Jinping, at »intet land i Asien skal kunne tillade sig at bringe regionen eller verden på randen af kaos for at forfølge egoistiske mål«. Kina forsøger som Nordkoreas eneste ven i området at mægle, men kineserne har indtil nu ikke haft held til at dæmpe Nordkoreas nye leder, Kim Jong-un.

Selv om den amerikanske regering fortsat understreger, at det, der foregår, efter al sandsynlig er et forsøg fra Kim Jong-uns side på at sætte sig sikkert i stolen og vise sine generaler, at han trods sin unge alder er en leder, man kan stole på, så er der også nervøsitet. Kim Jong-un er ny som leder, og ingen ander, hvordan han vil tackle kriser af den her dimension.

USA er klar til at skyde de nordkoreanske missiler ned - også de der bliver testet, men hvis Nordkorea går videre som hævdet af Sydkorea med en atomtest, er situationen en helt anden. Så er det en skærpelse af situationen, og kursen over for Nordkorea vil bliver yderligere skærpet. Situationen er ekstra følsom, fordi der er signaler om, at USA og Sydkorea ikke er helt enige om, hvor meget der skal reageres.

Sydkoreas nye præsident, Park Geun-hye, som er datter af en berømt sydkoreansk leder fra Den Kolde Krigs tid, har antydet, at hun vil gå efter det kommandocenter, som er ansvarlig for provokationen. Det vil sige for en række af Nordkoreas topofficerer. Dermed kan krisen yderligere eskalere.