Nordkorea advarer USA: »Vi vil reagere med et nukleart forebyggende angreb på vores egen måde og med egne metoder«

De nordkoreanske missiltest vil fortsætte, lyder det fra landets viceudenrigsminister. USA er ved at gøre Den Koreanske Halvø til verdens største konfliktzone, advarer styret.

Nordkoreas leder Kim Jong-un klapper under den store millitærparade afholdt på »Solens dag«, for at fejre 105-års fødselsdagen for landets grundlægger Kim Il-sung. Unden paraden fremviste Nordkorea en ny form for langdistance-missil - en handling, der er af USA blev betragtet som en provokation. Spændingerne mellem USA og Nordkorea når i disse dage et højdepunkt. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA

International fordømmelse og et amerikansk hangarskib med retning mod Nordkorea lader ikke til at påvirke den politiske ledelse i det isolerede land. Flere af styrets topdiplomater har inden for det seneste døgn givet interview til internationale medier. Budskabet til Washington og USAs allierede i regionen er, at man ikke lader sig presse og er villig til at tage en militær konfrontation.

»Vi vil foretage flere missiltest på ugentlig, månedlig og årlig basis,« udtaler den nordkoreanske viceudenrigsminister, Han Song-ryol, til britiske BBC. Han advarer USA mod at gribe til militære midler. Sker det alligevel, vil det betyde krig, fortæller viceministeren, der også truer med et forebyggende angreb med atomvåben.

»Hvis USA planlægger et militært angreb mod os, vil vi reagere med et nukleart forebyggende angreb på vores egen måde og med egne metoder,« siger han.

Også en af Nordkoreas topdiplomater i FN langer ud efter ærkefjenden USA. På en pressekonference beskylder den nordkoreanske viceambassadør ved FN, Kim In-ryong, USA for at gøre Den Koreanske Halvø til verdens største konfliktzone. At USA har sendt et hangarskib og adskillige følgeskibe mod Nordkorea viser endnu en gang, at Nordkoreas militære oprustning er på sin plads, udtaler han.

De nordkoreanske meldinger kommer samtidig med, at USAs vicepræsident, Mike Pence, er på rundrejse i Asien, hvor han mandag besøgte Sydkorea. Her sagde han blandt andet, at amerikanernes strategiske tålmodighed over for Nordkorea er forbi. Under et besøg ved grænseområdet mellem Sydkorea og Nordkorea understregede han, at »alle muligheder er på bordet«, når det kommer til at stoppe Nordkoreas aggressioner.

Tirsdag dag er Mike Pence i Japan, hvor han tidligere på dagen mødtes med premierminister Shinzo Abe.

»Vi er bevidste om denne udfordrende tid, hvor befolkningen i Japan lever med stigende provokationer fra den anden side af Det Japanske Hav. Vi er med jer 100 procent,« udtalte han umiddelbart inden et frokostmøde med den japanske premierminister.

Shinzo Abe gav ved samme lejlighed udtryk for, at han støtter den amerikanske vurdering af, at nye metoder må i brug for at mindske den nordkoreanske trussel.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina.

LÆS MERE